Партия "Атака" ще отправи до 15 юли запитване към Съда в Люксембург за тълкуване на договора за присъединяване на България към ЕС и за възможностите да бъде отменен текстът, който урежда затварянето на блокове 1-4 на АЕЦ "Козлодуй".

Това каза на пресконференция в БТА депутатът от "Атака" в Европейския парламент Димитър Стоянов.

Съдът в Люксембург има възможност да даде тълкувание и изход по въпроса с договора за затварянето на АЕЦ „Козлодуй", без да се налага самият договор да бъде нарушен, смятат от партия „Атака".

От партията изложиха идеите си за промяна на договора чрез позоваването на определените за това членове от Виенската конвенция, които позволяват внасяне на поправки в договора, без да се налага той да бъде развалян.

От „Атака"призоваха българското правителство да поеме тази възможност за промяна на договора, за да постигне полезен резултат за българското общество. Ръководството на партията категорично заяви, че никакви доводи като този, че процедурата е сложна, не могат да послужат за извинение.

Лидерът на „Атака" съобщи, че по време на заседанието на Асамблеята на Черноморското сътрудничество, което се провежда във Варна, делегатите са приели заявление, в което се казва, че затварянето на 3 и 4 блок на атомната ни централа влияе зле на черноморския регион като цяло.

По думите на Сидеров в заявлението е отправено искане животът на реакторите да бъде удължен до създаването на нови мощности.
Имаме подкрепата и на други държави, защото абсолютно всички страни, включително Гърция и Сърбия са подписали заявлението, изтъкна Волен Сидеров.

Въпреки първоначалната си позиция за затварянето на 3 и 4 блок, сега гръцкият парламент подкрепя България, което означава, че вече имаме подкрепата на една от страните-членки на Европейския съюз. От ръководството на партия „Атака" изтъкнаха, че на форума във Варна единственият присъствал политически представител е депутатът от „Атака" Борислав Ноев.

Проучваме всяка възможност за излизане пред европейските институции, заявиха от партията и подчертаха, че искат от Съда в Люксембург поне да даде тълкувателно решение за излизане от тази ситуация. От „Атака" изразиха готовност да сезират Европейския съд в Люксембург в най-кратки срокове, преди летните ваканции на институциите, които започват от средата на месец юли.

„Топката е в правителството сега. Ако то започне и задвижи инициативи по въпроса, може да има положителен ефект," каза Сидеров и допълни, че отговорността на Меглена Кунева е същата като на Гюнтер Ферхойген.

Експертизите показват, че реакторите могат да се ползват още години, припомни лидерът на „Атака" и подчерта, че това може да стане, ако се действа бързо и енергично. Трябва да се преборим поне за 3 и 4 блок. Това ще предотврати режима на тока, за който се заговори в пресата, както и евентуалните щети за България, изтъкнаха още от „Атака".

На въпрос за позицията на партията по посещението на американския президент Джордж Буш в България, лидерът на „Атака" припомни, че никой от лидерите на партия "Атака" не е бил допуснат до някоя от срещите с Буш. Волен Сидеров заяви, че част от въпросите, които биха му задали са:

  • Защо проблемът с иракския дълг не беше решен?
  • Защо всяка година САЩ отпускат по 5-6 млрд. долара на Ирак?
  • Защо САЩ не простиха външния дълг за България?
  • Защо САЩ искат безплатни военни бази у нас, след като знаят стандарта на живот у нас?
  • Защо САЩ винаги печели от сътрудничество със страни като България, а България винаги губи?

Сидеров заяви, че това са въпроси, които се полага да бъдат зададени от президент на президент, но сега ние имаме президент, който не смее или не иска да зададе такива въпроси. По думите на лидера, САЩ можеха да ни дадат подкрепа и за реакторите, както и за разрешаване на проблема с осъдените на смърт медици в Либия.

„САЩ можеха да спасят медиците ни само с едно мръдване на пръста," каза Сидеров и допълни, че не са го направили, защото имат на концесия в Либия петролни кладенци и правят търговия с Кадафи, както правят и страните от ЕС. По думите на Сидеров, Кадафи знае силата си, знае, че има петрол.

„Срещата беше безплодна, чисто куртоазна, без никакви реални ползи за България" беше категоричен лидерът на партия „Атака".