Пет партии в парламента, ако изборите са днес, две са под въпрос. Това сочи регулярното проучване на „Галъп", проведено от 26 юни до 2 юли.

ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторския блок и Патриотичния фронт са сигурните партии, а формациите „Атака" и АБВ са с неясно бъдеще, като националистите имат по-добри позиции. С 23,7% от респондентите може да се похвалят от ГЕРБ, ако парламентарният вот е днес. Зад тях с малко над 15% са БСП, а трети по традиция са ДПС. Следват РБ и ПФ, като патриотите са точно  на ръба на 4-процентната бариера при парламентарен вот.

2,6% е електоратът на „Атака", а формацията на Георги Първанов остава назад с 1,4%. Съотношението на гласоподаватели между ГЕРБ и подгласниците им от левицата се запазва, като разликата е от близо половин милион гласове. ДПС, РБ и ПФ остават стабилни. 20% от запитаните смятат, че страната ни се развива към по-добро, а 60% - към по-лошо.

Доверието в правителството е в рамките на около 30% от респондентите, а парламентът се ползва с подкрепата на близо 20%. Институциите се ползват с повече доверие отколкото по време на мандата на Пламен Орешарски, но все още хората не показват въодушевление, посочват от „Галъп". Отбелязва се леко намаляване на обществения песимизъм след първите няколко месеца от мандата на настоящите управляващи.

Положително развитие има в очакванията на хората за материалното положение на собствените им домакинства. Близо половината от запитаните не очакват промяна в този показател, 30% очакват влошаване, а близо 10% очакват осезаемо подобрение. Според социолозите новото правителство е спряло напрежението в това отношение.

Основните политически играчи пък също не бележат особено промени в отношението на обществото към себе си. Както обикновено, Кристалина Георгиева и Йорданка Фандъкова са шампиони по обществено доверие и одобрение - близо 50% от запитаните са изразили такова. Здравният министър Петър Москов, въпреки  протестите срещу себе си, задържа позицията си на харесвана властова фигура, като близо до него се нареждат колежките му Лиляна Павлова и Румяна Бъчварова.

Сред по-харесваните политици са омбудсманът Константин Пенчев, вицепрезидентът Маргарита Попова и държавният глава Росен Плевнелиев, както и вицепремиерите Томислав Дончев и Ивайло Калфин. Те са в групата от 25% до 35% подкрепа.

41% от хората в страната биха желали цялостна промяна в начина, по който се управлява тяхната община, а 34% - биха искали да видят известна промяна, бележи „Галъп" малко преди местния вот. Сред онези, които в най-голяма степен желаят промяна, личат по-скоро привържениците на опозиционни партии, сред които изпъква най-вече БСП. За момента 41% заявяват, че със сигурност биха гласували на местните избори, а 17% казват, че по-скоро биха гласували.