Гласуваните от Народното събрание промени по отношение на КЕВР дават на управляващите възможност да влияят на работата на комисията. Такава позиция изрази пред БНТ депутатът от ДПС Рамадан Аталай.

"Оказа се, че управляващите постъпиха по тяхно виждане и върнаха отново тази комисия под егидата на политиците", коментира той във връзка с намаляването на броя на членовете на Комисията по енергийно и водно регулиране.

"Съкращаването на комисарите от 9 на 5 дава реална възможност управляващите да могат да влияят на решението на независимата комисия, което е най-страшно. Намаляването на квалификацията на хората, които могат да заемат място в КЕВР, също буди недоумение." - посочи депутатът.

НС прие правилата за избор на КЕВР

НС прие правилата за избор на КЕВР

Не бе прието предложението на Делян Добрев от ГЕРБ-СДС да се върне първоначално заложения срок от 14 дни за номинации

Аталай заяви още, че не познава кандидата за председател на комисията.

"Безпокойствието сред нас е, че министър-председателят заявява, че в тези комисии ще бъдат назначени такива хора, въз основа на които той ще има основание да намалява цената на електроенергията. Не е работа на нито един министър-председател да се занимава с регулирана цена на електроенергията." - подчерта депутатът от ДПСа.

Той заяви още, че КЕВР е изпълнявала всички законови правомощия.

"Освен да се занимава с ценообразуването и регулирането на електроенергията към битовите потребители, лицензиите към всички онези, които искат да произвеждат енергия, цялостната тази дейност е в ръцете на КЕВР." - поясни Аталай.

По думите му, през последните години комисията е тръгнала към посоката да бъде онзи независим орган, който да може да поеме целия товар от недоволството от обществото, вместо то да бъде разпръснато към политическите формации.

КЕВР предлага по-ниска цена за природния газ от 1 февруари

КЕВР предлага по-ниска цена за природния газ от 1 февруари

Очаква се тя да бъде намалена с 19%

Рамадан Аталай коментира и мораториума върху цените на електроенергията.

"Мораториумът е най-недалновидното нещо. Той попречи за взимане на определени решения на КЕВР и оттам допуснахме, че има лобистки интереси. Ако бяхме оставили комисията да си изпълнява задълженията, управляващите да бяха малко повече подготвени, и да бяха предприели онези действия, които всички европейски държави предприеха за компенсиране на небитовите потребители и ако не искаха да събират от ДДС и от акцизите средства при господин Василев, и оттам да се опитат да разпределят средствата, бъдете убедени, че с няколко промени в закона за данъците и таксите, днес общините щяха да получават компенсациите си, днес бизнесът щеше да получава компенсации." - обясни той.

С над 70% е поскъпнало производството на ток за година

С над 70% е поскъпнало производството на ток за година

Данните са за ноември 2021 г. спрямо същия месец на 2020 г.

Депутатът добави, че факторите, които определят цената на газа са свързани с външните пазари, а не само с газа в Чирен.

"Повишаването на цената на петрола ще ни изненада и ще дойде момент, когато и газът от Азербайждан ще ни се види много скъп, защото формулата чрез която се определя цената на газа през Азербайджан минава през 70% от цената на петрола." - предупреди събеседникът.