Съдебната ни система боледува и то не отсега. Toва заяви в неделя правосъдният министър Атанас Славов в предаването "Защо, господин министър?" по БТВ за разплитане убийството на Мартин Божанов - Нотариуса.

По думите му, задача на следващите няколко месеца е да има превенция занапред и да има санкции, за да не се повтарят подобни зависимости като такива около групата на разстреляния.

Славов се надява, че крупният скандал от този момент да има последствия на институционално ниво - не просто да изчезват свидетели, а да има и наказани.

Правосъдният министър иска ефективно разследване затова да се установи кои са поръчителите на убийството на Нотариуса и кои са магистратите, които са си позволили да изпаднат в зависимости и такива, които разполагат с членска карта за клуба SS. "За всеки магистрат, който се установи, че има данни и че е осъществяван протекция като форма на натиск и рекет, ще образувам дисциплинарно производство и ще предложа неговото освобождаване" закани се Славов.

СГС отрича да има дело за отнемане на имущество на Нотариуса

СГС отрича да има дело за отнемане на имущество на Нотариуса

Съдът опровергава бившият шеф на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество

Според него много е важно, че в парламента се е създала временна парламентарна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства около дейността на групата около Нотариуса. Отговорност на институциите е комисията да не остане прах в очите на хората, надява се Славов.

Славов уточни, че има явна връзка между убийството на Нотариуса и Петър Петров, известен още като Пепи Еврото. Той е сигурен, че не се връщат мутренските години в резултат на убийствата от хора от ъндърграунда.

Във връзка с твърденията на президента, че всички приказки за конституционна реформа са катастрофирали в реалността, Славов обясни, че през последните 3 години повече от половината от този период управлявали служебни кабинети. Съдебната реформа започна с промените в Конституцията и тепърва ще мине в решаващата си фаза с новия Закон за съдебната власт, каза Славов. "Има светлина от друга галактика, която бавно стига до нас", подчерта правосъдният министър, като защити проекта за промени в Основния закон.

Запитан защо България все още няма Закон за лобизма, Славов обясни, че известяването на дейностите по лобизъм е важно институциите да са прозрачни, да работят за гражданите и да не работят за частни интереси. В Министерство на правосъдието се работи по концепция за регулиране на лобизма и пролетта ще започне работа по самия законопроект, уточни правосъдният министър.

Ще бъдат ли наказани военните престъпления в Украйна, коментира министърът.  Славов обясни, че идеята е да се адаптира Наказателния кодекс, който в тази си част не е променян - да се адаптира към съвременните стандарти. В НК отсъства състав на престъплението агресия, посочи правосъдният министър.

Анализът на министерствата преди ротацията е на финалната права

Анализът на министерствата преди ротацията е на финалната права

Предстоят разговори с министрите, за да се изясни какви са следващите цели пред съответните ведомства

Славов заяви, че ротацията и смяната на премиерите така, както е договорено е в национален интерес. България има полза от ускоряване на реформите в съдебната система, а не тяхното блокиране. Трябва да има политическа мъдрост, за да може реформите да бъдат осъществени, каза той.

Важно е реформите в правосъдието да продължават, независимо кой ще е министър или не.