Главният прокурор се избира от пленума на ВСС и това е една от причините ние да протестираме, защото това е някакво влизане през задния вход. Това заяви пред Нова телевизия съпредседателят на "Демократична България" и на коалицията ПП/ДБ Атанас Атанасов във връзка с избирането на Борислав Сарафов от Прокурорската колегия на ВСС за изпълняващ длъжността главен прокурор

Той подчерта, че след взрива срещу кортежа на бившия главен прокурор от формацията са настоявали за оставката на Сарафов, преди да поискат тази на Гешев. Той уточни, че причината е била не само в манипулирането на обществото за случая със взрива, но и заради много стари прегрешения. Като пример Атанасов спомена казуса "осемте джуджета", около който била покровителствана една цяла схема.

Той беше категоричен, че опитът да се пробутва сега Сарафов няма да мине. "Ако мине - много зле за българското общество", допълни Атанас Атанасов.

"Ако все пак нещата по отношение на съдебната реформа зациклят, ще си отидем. Или ще се случват нещата, или сваляме правителството и отиваме на избори", обеща също той.

Правосъдният министър оспорва пред ВСС избора на Сарафов за и.д. главен прокурор

Правосъдният министър оспорва пред ВСС избора на Сарафов за и.д. главен прокурор

Нямаше съмнение, че кой ще наследи Гешев, а в начина, по който бе избран, каза Славов

Атанасов бе категоричен, че следващият Главен прокурор трябва да бъде избран от новия състав на ВСС. Освен това според него трябва да се придвижат промените в Конституцията, които да определят правомощията на главния прокурор.

По думите на Атанас Атанасов ПП/ДБ са поели "тежкия риск" да поемат управлението на страната, за да се прекрати политическата криза. "Трябва да се приемат редица закони, за Шенген, за преодоляване на кризата. Има изтекли мандати на органи в страната - над 20. Някои приключват втори мандат - това е абсурдно. Наясно сме, че може да понесем щети", обясни той.

Във връзка с поискания имунитет на съпредседателя на ПП и бивш премиер Кирил Петков, Атанасов коментира: "Ние поискахме Парламентарната комисия. На мен ми беше интересно на какво основание е възобновено делото на Кирил Петков. Върнато без нито един аргумент. Очевидно става въпрос за политическа поръчка."

Кирил Петков се отказа от имунитета си

Кирил Петков се отказа от имунитета си

Не иска да разчита Сарафов да решава дали да оттегли искането