Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков се отказа от депутатския си имунитет. Това обяви самият той във Фейсбук.

Петков посочва, че не иска да разчита на нелегитимното назначение на Борислав Сарафов, който беше назначен за временно изпълняващ длъжността главен прокурор, да решава дали да оттегли искането за имунитета му, или не.

Той допълва, че се е запознал с документите, внесени в парламента, и е установил следните факти, заради които е била и необходима временната комисия за имунитетите.

Петков посочва, че на 16.12.2021 г. Софийската районна прокуратура излиза с постановление, с което отказва да образува досъдебно производство, тъй като няма извършено престъпление.

Кирил Петков не се страхува и ще си даде имунитета доброволно

Кирил Петков не се страхува и ще си даде имунитета доброволно

Както няма главен съдия, така не трябва да има и главен прокурор, смята председателят на ПП

По изрично указание на Върховната касационна прокуратура констатацията на Софийската районна прокуратура е проверена и от Софийската градска прокуратура и от Софийската апелативна прокуратура. И двете прокуратури потвърждават, че няма извършено престъпление, като решенията са от 14.02.2023 г. и 9.05.2023 г.

На 30.05 тази година обаче Върховната касационна прокуратура при главен прокурор Иван Гешев изисква и получава преписката в рамките на часове. По нейни указания постановленията на Софийската районна прокуратура, Софийската градска прокуратура и Софийската апелативна прокуратура са отменени. Образувано е досъдебно производство още на следващия ден, като по думи на Петков това се случва без допълнителни данни или нови доказателства. Единственият аргумент бил "ново" тълкуване на закона.

Петков сдава имунитета си преди решението на комисията в НС

Петков сдава имунитета си преди решението на комисията в НС

За да докаже, че комисията не се ползва като чадър

Петков призовава държавното обвинение да направи всички документи по тази преписка публично достояние, за да стане ясно как прокуратурата продължава да бъде инструмент за политически натиск.

Той обаче подчертава, че пътят към истинска съдебна реформа не е замяната на Гешев със Сарафов.

По негови думи заявката на Сарафов за ревизия на внесените искания за снемане на депутатския имунитет не е начинът, по който трябва да се води обективно и прозрачно обследване на фактите по всяко от исканията.

Ако оттегли исканията, Сарафов ще възпрепятства публичността, осигурена от временната комисия по имунитетите, и дела отново могат да се озоват "на трупчета", предупреждава Петков.

Сарафов незабавно да подаде оставка, скочиха от ПП/ДБ

Сарафов незабавно да подаде оставка, скочиха от ПП/ДБ

Подмяната на Гешев със Сарафов - фарс, а не съдебна реформа