Парламентарната група на ГЕРБ излезе с декларация от трибуната на Народното събрание по повод решението на Софийския районен съд, че арестът на бившия премиер и настоящ лидер на ГЕРБ Бойко Борисов бил незаконен.

Десислава Атанасова се надява, че управляващите няма да искат да закрият сега и Софийския районен съд. Съдът няма данни за извършено престъпление и осъжда Главна дирекция "Национална полиция" да разплати разноските по делото.

Депутатите от мнозинството напуснаха залата, след като Атанасова започна с декларацията, която пък прекъсна думите с молбата към председателя на парламента Никола Минчев да въведе тишина в залата.

Тя запита кой ще носи отговорност за поредното нагло закононарушение, като настоя отговорността да я понесе лично Кирил Петков. "Клети ми, Кирил Петков, по незнайно какви стихии станал министър-председател, дали имате представа какво означава съдебното решение и че от подобни ваши девиации страдат хора? Господин, Клети Петков, призовавам ви като минимум да не правите нищо повече. Още по-добре е да не говорите повече, а най-добре ще бъде отново да се върнете към търговията на дребно. Оставка, аматьори!", настоя Атанасова.

Арестът на Бойко Борисов бил незаконен
Обновена

Арестът на Бойко Борисов бил незаконен

Главна дирекция "Национална полиция" ще трябва да заплати разноските по делото

Дясната страна на залата започна да скандира "Оставка".

Тя напомни, че преди час СРС излязъл с решение относно ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Арестът е доказано незаконен, доволна е Атанасова, която направи разбор на съдебното решение, като подчерта, че в заповедта за задържане не се съдържат факти и обстоятелства за обосновано предположение за извършено нарушение от страна на жалбоподателя. "До момента на задържането на Борисов не е събрано доказателство и освен това съмненията на свидетеля Петков не са подкрепени с никакви факти." Освен това от някой кабинет било наредено как да бъдат организирани разпитите и на кои лица. При това престъпно деяние - в ареста на лидер на опозицията, е замесена европейският прокурор Лаура Кьовеши. "Госпожо министър, вие как се чувствате, как ще я поканите в България и как ще отидете в Брюксел", обърна се Атанасова към правосъдния министър, която е в пленарна зала, докато се гледат промените в Закона за съдебната власт.

Десислава Атанасова се позова и на доклада на Държавния департамент на САЩ, който констатира полицейски репресии у нас.

Атанасова запита премиера Кирил Петков, който е великият конструктор на тази операция: "Кой ви накара, клети ми, Кирил Петков да стартирате това безобразие със заклинанието, че никой не е над закона?"

Десислава Атанасова иска докладите на АПИ за тол системата в парламента

Десислава Атанасова иска докладите на АПИ за тол системата в парламента

Вигенин увери Атанасова, че това ще стане другата седмица, ако не тази