Натоварена седмица, в която паднаха маските. Така председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова разобличи Кирил Петков и Асен Василев, че не са били в залата, когато е започнало обсъждането на НПК, където с промени се въвежда контрол над главния прокурор. Те са и виновни за това, че в четвъртък парламентът не е приключил на първо четене тази си дейност. Така се развенча мантрата, че ДБ и ПП са тези, които развяват знамето на съдебната реформа.

Затова пък Атанасова се похвали, че все пак с помощта на ГЕРБ са успели да приемат в петък дори и проекта на "Възраждане". Събрало се дори и конституционно мнозинство, за да може да се даде знак за започване на всеобхватна съдебна реформа.

НС се мобилизира и гласува на първо четене: "Случаен съдия" ще разследва главния прокурор

НС се мобилизира и гласува на първо четене: "Случаен съдия" ще разследва главния прокурор

181 гласа "за" проекта на МС

ГЕРБ няма да мълчат и ще продължат да се противопоставят на правен нехилизъм, когато се предлагат текстове, които няма да доведат до нищо добро, а и до реален контрол на главния прокурор. Не може да продължават да се предлагат осакатени текстове, заяви Атанасова и постави въпроса дали пък прокуратурата и Кирил Петков не са в сговор, тъй като няма разследване нито на невярната декларация, нито по Nexo, Gemcorp, това че Бойко Рашков не се явява като свидетел.

Някой предлага правна реформа, а всъщност предлага импотентни текстове, с които реално крие главния прокурор. С тези думи, обръщение към "уважаеми колеги и цялата общественост" председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова завърши изказването си, срещайки аплодисментите на депутатите от ГЕРБ, които са изпълнили залата в централата

Ако искат съдебна реформа, имат нашите 67 глава в този парламент, започна и второто си изказване Десислава Атанасова. "Много искат правосъдна реформа, ама нямат желание, много искат борба с корупцията, ама нямат желание. Или пък нямат капацитет."

За ГЕРБ съдебната реформа не е разменна монета за съставяне на правителство

За ГЕРБ съдебната реформа не е разменна монета за съставяне на правителство

Разговорите за кабинет ще се водят в НС след клетвата на депутатите, по думите на Десислава Атанасова