От Атлантическия съвет на България (АСБ) алармират, че основни ценности на демокрацията и на евроатлантическия път на България са в опасност, тъй като са констатирали сериозно нарастване на действията срещу техни членове, които целят да ограничат тяхната свобода на изразяване.

"С тревога наблюдаваме, документираме и анализираме по-конкретно действията на държавни институции, чрез които се оказва натиск върху български граждани, чието свободомислие е публично достояние", посочват от АСБ.

От съвета привеждат като пример за репресия едновременното заличаване на всички профили във "Фейсбук" на поета и член на АСБ Манол Глишев, известен с острия си критичен език, както и заличаването на профилите на други техни членове - адвокат Георги Георгиев, който е анализатор на факти и обстоятелства, разкриващи монополното положение на руските компании "Лукойл" и "Газпром" в България; на Корнелий Савов, Теодор Спасов, Асен Генов, проф. Велислав Минеков и др.

"Ние разглеждаме тези случаи като доказателство за целенасочени и организирани репресивни действия срещу медийната свобода на членове на нашата организация и срещу свободата на изразяване в гражданското общество в България", подчертават от АСБ и допълват, че заличаването на профили във "Фейсбук" е равносилно на познатата от времето на тоталитаризма политическа цензура, забрана на печатни издания, радио и телевизионни предавания и репресии срещу борците за граждански права и свободи.

Атлантици предлагат да защитим небето си с ракети „Пейтриът“

Атлантици предлагат да защитим небето си с ракети „Пейтриът“

У нас да бъде базирана многонационална бригада...

АСБ подкрепя всяка гражданска изява във "Фейсбук", която цели да защити България от все по-мощната руска хибридна агресия. "За разгръщането на тази агресия, чрез системна дезинформация, редица медии у нас предоставят достатъчно широко пространство. Това предопределя и нова роля на общуването в социалните мрежи. Открива се ново пространство за противопоставяне на лъжата и дезинформацията, които денонощно атакуват съзнанието на българските граждани", изтъкват от съвета.

Припомнят, че България е на срамното 111-то място в света по медийна свобода. Една от причините според тях е, че е допусната руската хибридна агресия в медийното пространство, но това логично водело до използването на социалните мрежи като възможност за противопоставяне на тази агресия. 

"На Запад, благодарение на свободната преса, вече бяха осветени т. нар. "тролски фабрики" на Русия. От тях са осъществените кибератаки в САЩ по време на президентските избори през 2016 г. Констатирана е тяхната активност в предизборни периоди и в други страни членки на НАТО", припомнят от АСБ. 

От съвета правят извод, че у нас държавни институции използват репресивни методи за "сдържане" на граждани, които не споделят политическите позиции на овластени лица.

АСБ: Полицията прилага сталински методи срещу българи заради руския патриарх

АСБ: Полицията прилага сталински методи срещу българи заради руския патриарх

Вълна от възмущение във Фейсбук...

АСБ припомня, че в началото на март членове на съвета са били обект на полицейски репресии във връзка с посещението в България на руския патриарх Кирил, като са били привиквани абсолютно незаконно в районните полицейски управления, за да дават обяснения за свои коментари във "Фейсбук" относно посещението на Кирил. 

"Не спират и опитите на българската прокуратура да ползва отречени практики от времето на комунистическия режим. Тя открива досъдебни производства и фабрикува скалъпени обвинения срещу членове на АСБ", подчертават от съвета и изтъкват, че целта на репресиите е подронване на обществения авторитет на личности, известни със своята непримирима гражданска позиция.

АСБ поемат граждански ангажимент да направят необходимото, за да бъде информиран Държавният департамент на САЩ, затова, че компанията Facebook предоставяла възможност за водене на руска хибридна война срещу България.

Атлантическият съвет: С поръчката за СУ-25 България бламира решение на НАТО

Атлантическият съвет: С поръчката за СУ-25 България бламира решение на НАТО

Абсурдно е да повериш оръжията си на този, който те е обявил за враг...