Недопустимо е РСК МиГ да разчита данните от черната кутия на катастрофиралия МиГ29 - компанията е извършител на ремонта на самолета и ако е имало неизправност, може да укрие тази информация. Такава позиция изразиха от Атлантическия съвет на България във връзка с решението на българските власти кутията да бъде предадена на руската страна.

"Не виждат ли ВВС възможен конфликт на интереси в ситуация, в която ремонтиращият орган ще проверява дали ремонтираната от самия него машина е работила нормално? И как можем да сме уверени, че РСК МиГ ще предадат на ВВС цялата информация, ако са открили, че в нея има и данни, които сочат към недобро качество на ремонта и поддръжката?" - посочват атлантиците.

От организацията напомнят, че Русия официално обяви България за свой стратегически враг като член на НАТО, и питат може ли да се поверява чувствителна информация на държава, която се е самообявила за вражеска.

"Сутринта министърът говори пред БНТ, че ще се търси съдействие от Украйна и ще искат от производителя на тази "черна кутия", който е завод от Украйна, да им доставят нов оригинален лентов кабел за да извлекат информацията, защото този в кутията бил повреден. А точно на този Миг-29, тя била производство на Украйна. 20 мин. по-късно същият министър заяви по телефона за Нова ТВ, че ще изпратят цялата "черна кутия" в Украйна за да може производителят да разчете записите." - напомнят от АСБ.

Военните искат помощ от производителя на черната кутия за сваляне на данните

Военните искат помощ от производителя на черната кутия за сваляне на данните

Само той можел да гарантира запазването на информацията

От организацията напомнят, че за разлика от Русия, Украйна е партньорска на НАТО държава, и питат кой е разпоредил вместо да бъде поверена на партньор черната кутия да се изпрати в Русия.

"Кой се уплаши от това, че Украйна, а не Русия ще съдейства за разследването? (...) КОЙ нареди? пРезидента или подчинените му лично премиер и министър на отбраната? Или Кремъл и Петата колона на Русия в България задействаха цялата верига от зависимости и подчинения в България?

"Къде ви е офицерската чест "натовски" генерали?" - питат още атлантиците.

"За нас е ясно, че маските вече паднаха и с всеки ден става все по-видима, за по-голямата част от българското общество, грозната истина за пленената от Русия българска държава и в частност Българската армия. За какъв суверенитет, за каква национална сигурност можем да говорим, когато сме превзети отвътре?! Без бой." - заключават от АСБ.

Припомняме, вчера стана ясно, че черната кутия на падналия МиГ-29 е намерена.

На 9 юни сутринта беше съобщено, че "при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на Република България, самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили, е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч.". При трагичния инцидент загина майор Валентин Терзиев.

Издирването на черната кутия на самолета продължи няколко дни.