Логично е президентът да постъпи мъдро във връчването на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. За това настоя депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов пред журналисти в парламента, след като ГЕРБ върнаха втория проучвателен мандат за съставяне на кабинет.

Не трябва да се подхожда емоционално, а практично в даването на третия мандат, за да може партиите да имат възможността и свободата да работят по политики, ако има необходимата страна, настоя Балабанов.

Ако третият мандат дойде в ИТН, ще подходят максимално отговорно за съставяне на правителство. Според Балабанов не е логично Кирил Петков или Асен Василев да бъдат на поста "министър-председател".

По думите му според всички социологически проучвания българското общество не иска нови избори, а иска депутатите да работят, за да може да изкарат държавата от кризата. Ако не се стигне до консенсус, логиката са изборите, но това е най-последният вариант, каза Балабанов. ИТН ще отидат на консултациите при президента Румен Радев за третия мандат.

"Партията, която тласне държавата към изборите, трябва да понесе всичките си последствия от това", настоя Балабанов.

На въпрос на News.bg дали ИТН имат притеснение, че тяхното място в следващия парламент може да бъде заето от "Български възход" на Стефан Янев, Балабанов заяви, че няма никакви притеснения от избори и социологии. Кой какви проценти ще вземе, социологическите агенции почти никога не са познали. Затова какви проценти ще вземем на евентуални предсрочни парламентарни избори решава българският избирател, каза още Балабанов.