"Днес мастилото на антисемитизма не е изсъхнало. Вирусът на ненавистта и отчуждението върлуват сред нас. В тях се крие съвременният фашизъм, както ни посочи Умберто Еко." С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова откри възпоменателна плоча за спасяването на българските евреи в Музея на Холокоста в Лос Анджелис.

Тя посочи, че неравенството, липсата на справедливост, обезверяването и различните зависимости подхранват крайни настроения, а страховете превръщат хората в лесна плячка на ксенофобията и национализма.

Според Йотова историята за спасяването на българските евреи носи послание неуморно да се преследва мирът. Тя изтъкна, че единствено България е съумяла да защити своето еврейско население благодарение на съвместните усилия на Българската православна църква, водещи политици и интелектуалци и на смелостта на обикновените хора.

Борисов: С морал, смелост и твърдост българите спасиха своите евреи

Борисов: С морал, смелост и твърдост българите спасиха своите евреи

Премиерът участва в церемонията за 75 г. от спасяването на българските евреи...

Българската земя ражда човеци - в тези думи на спасени български евреи се крие силата на това дело, посочи още Йотова, допълвайки, че толерантността и взаимното уважение са вродени качества на българина.

Според вицепрезидента е тревожна статистиката, според която 50% от световното население не знае за съществуването на Холокоста. Тя заяви, че "най-тежкият урок, който ни даде Холокостът, е никога повече да не стоим безмълвни пред деяния срещу човешките права, основно и неизменно от които е правото на живот, на достоен живот".

Бих искала моята България да беше спасила и теб - тези думи Йотова написа в своето послание в Детския мемориал.

Борисов в Тел Авив: България се гордее със спасяването на българските евреи
Обновена

Борисов в Тел Авив: България се гордее със спасяването на българските евреи

Отбелязваме 75 години от спасяването на българските евреи

Възпоменателна плоча за спасяването на българските евреи вицепрезидентът откри и в Музея на толерантността.

С тези плочи изразяваме и своята скръб за 11 343 евреи от територии, по това време управлявани от българските власти, които не успяхме да защитим по същия начин", коментира още тя.

По-късно вицепрезидентът заедно с българския генерален консул Веселин Вълчев бе домакин на традиционния прием за националния празник на Република България 3 март. "Свободата и мирът не са даденост. За тях трябва да се борим всеки ден заедно", заяви тя в приветствието си.

Към сънародниците ни вицепрезидентът се обърна с думите: "Единение на енергията на всички българи за прогреса на България - това е мисията ни. Заедно трябва да пишем страниците на българската история. Заедно да градим бъдещето на България."