Българските граждани все по-ясно предявяват искания към администрацията за компетентно, справедливо и бързо разглеждане и удовлетворяване на оправдано повдигнатите от тях въпроси.

До този извод се стига в годишния доклад на националния омбудсман Гиньо Ганев.

Докладът "Доброто управление, правата на хората и органите на властта" беше обсъден на редовното заседание на Комисията по правата на човека и вероизповеданията на Народното събрание.
Днес той е представен в Народното събрание, съобщава БНР.

Жалбите и сигналите, получени от омбудсмана до 31 декември на 2007 година, са 6 431.
В сравнение с 2006 г. се наблюдава нарастване на подадените оплаквания с 33.8 на сто.

По 71 процента от постъпилите жалби проверките на омбудсмана са приключили, а по 29 на сто от общия им брой проверките са в ход.
Най-голям брой жалби - 1 426, са постъпили от област София - град. На второ място е област Пловдив - 246, следват област Варна - 195, област Плевен - 132, област Бургас - 111, област Велико Търново - 106, област Русе - 103.

Докладът сочи, че е необходимо създаване на ефикасен национален механизъм за въвеждане в практиката на държавните и общински органи на правозащитните стандарти, установени с решенията на Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Трябва и нов подход и повишаване на ефективността на превенцията на корупцията.

Докладът отчита липсата на ефикасни гаранции за спазване на конституционните права на гражданите при задържането на данни от електронните комуникации в интернет.

Комисията по правата на човека и вероизповеданията единодушно е приела за сведение Отчета на омбудсмана за 2007 година.