Българската общност настоява Болградският регион да получи особен статут на български регион.

Повод за тяхното искане е водената в Украйна административно-териториална реформа, която ще създаде четири пъти по-големи от настоящите териториални единици. Има реална опасност от разформироване на Болградския регион, чието население е предимно от български произход. Това застрашава компактността на българската общност и може да лиши хиляди деца с български произход от изучаване на майчиния им език.

Това стана ясно по време на обсъждане на проблемите на българската общност в Украйна, разисквани на заседание на Съвета за работа с българите в чужбина към вицепрезидента Илияна Йотова.

Тревожните сигнали за опасностите пред компактността на населението с български произход и запазването на изучаването на български език са изпратени до българските институции от български дружества в Украйна. В съвета участват представители на изпълнителната и законодателната власт, водещи учени, политолози, университетски преподаватели, журналисти и общественици

Проф. Сергийчук: Ще разкажа истината за българите, загинали в Гладомора

Проф. Сергийчук: Ще разкажа истината за българите, загинали в Гладомора

Тъй като липсват данни, историците проучват училищните архиви…

Участниците в дискусиите смятат, че българската държава трябва да отстоява интересите на българската общност преди да бъде завършена реформата през 2021 г. Позицията ни трябва да бъде категорична и последователна - да не се допуска раздробяване на Болградския регион. Българската общност очаква по-голяма активност от страна на българската държава и моли този въпрос да бъде поставян при преговори на различни нива. 

Албания призна българското национално малцинство

Албания призна българското национално малцинство

Това стана след съвместните усилия на всички български евродепутати

Тревожни сигнали има и от българското малцинство в Албания преди предстоящото национално преброяване. През 2017 г. след много усилия българите в Албания получиха своя официален статут.

"След този успех ентусиазмът като че ли заглъхна, необходими са повече инициативи, с които да покажем на българската общност там, че не е забравена", подчерта Илияна Йотова.

Необходимо е българските дружества да са по-активни, предвид натиска представители на българското малцинство да се записват при преброяването с други националности. Основен е въпросът за по-широкото изучаване на български език, разказаха представители на българите в чужбина. 

Село в Украйна превърна бюст на Карл Маркс в паметник на Христо Ботев

Село в Украйна превърна бюст на Карл Маркс в паметник на Христо Ботев

В Холмское има общност от бесарабски българи

Вицепрезидентът Йотова представи пред членовете на съвета инициативите за превръщане в музей на къщата в украинското село Задунаевка, в която за кратко е живял Христо Ботев. "С общи усилия вярвам, че ще изпълним със съдържание тази къща", каза Йотова.

На заседанието бяха обсъдени и приетите промени, които улесняват обучението в български висши училища на чуждестранните студенти от български произход. "България се превърна в по-привлекателно място за учене. Това показват и реакциите сред историческите ни диаспори, с които сме в непрестанен контакт", подчерта вицепрезидентът и отново отбеляза необходимостта от създаване на регистър на завършилите студенти в България.