Ако България не вземе мерки относно екологичните щети, свързани със строежа на АМ "Струма" в района на Кресненското дефиле, е заплашена от сериозни санкции от Европейския съюз. Това зави в интервю за News.bg екологът Андрей Ковачев от сдружение "Балкани".

Повод за коментара му бе информацията от страна на Министерството на околната среда и водите от петък, че поне засега България няма да бъде санкционирана по казуса "Струма". И по-конкретно: Бернската конвенция - орган към ЕС, който следи за екологични нарушения, е решил да не отваря досие спрямо страната ни относно строежа на аутобана.

АМ “Струма“ няма акт 16, но е включена в списъка на републиканските пътища?

АМ “Струма“ няма акт 16, но е включена в списъка на републиканските пътища?

Причината за инцидента не е заради скоростта

Въпреки че няма задействана процедура де факто строежът на "Струма" остава под погледа на ЕС, като при бъдещи нарушения ще бъдат взети съответни мерки.

Има опасност и за парите от страна на Плана за възстановяване и устойчивост, от който държавата ни чака милиарди, каза още Андрей Ковачев.

"България е с отворено досие от 3 години, което стои като потенциално. Когато държава получи такава препоръка, трябва да се прави мониторинг от страна на Бернската конвенция", коментира той.

МОСВ иска от БАН концепция за "Натура 2000" заради Струма край Кресна

МОСВ иска от БАН концепция за "Натура 2000" заради Струма край Кресна

Разгледан е също Национален план срещу незаконното използване на отровни вещества

По думите му България все пак е отбелязала напредък, изразяващ се в създаването на 3 работни групи между държава и неправителствени организации, които следва да предложат решения за строителството на магистралата. "Това, което дава надежда, е, че тези групи ще работят на консенсусен принцип. И ще работят по силата на аргумента, а не по аргумента на силата, както беше досега. Но е нужна политическа воля."

И в случаите със строителството на магистралата край Кресна и в този в участъка край село Боснек, където загинаха 44 души, е налично системно пренебрегване на законите и правилата, категоричен бе Ковачев.

Отвориха четири оферти за строителството на АМ "Струма" между Кресна и Крупник

Отвориха четири оферти за строителството на АМ "Струма" между Кресна и Крупник

24-километрова отсечка е разделена на два лота

"Това не е магистрала, това е главен път първи клас, защото процедурите навремето не бяха проведени заради дадени интереси. И сега заради такива клиентелистки интереси се прави и това в Кресненското дефиле", каза екологът.

Припомняме, че държавата реши АМ "Струма" в района на Кресненското дефиле да бъде построена в хибриден вариант - пътят в посока София да минава по старото трасе, а лентата в посока Кулата да премине извън каньона.