Цинична борба за власт съзря лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов в ексцесиите в македонския парламент. "Позицията на България трябва да е ясна и категорична - страната е гарантът за териториалната цялост и независимостта на Македония", коментира той в парламента.

Според него са виновни и политическите лидери на партиите, които са готови да вкарат страната дори в гражданска война само за да се докопа някой до властта.

Ситуацията в Македония е тревожна, не съм съгласен с констатацията на служебното правителство, че непосредствена опасност за България няма, напротив - има, обяви Красимир Каракачанов. Опасността е от бежанска вълна от там. Той смята, че всеки граждански конфликт или етнически сблъсък в Македония носи заплаха за целия регион.

Каракачанов припомни, че в Македония има около 120 хиляди души с българско гражданство, но има още стотици хиляди, които имат българско етническо самосъзнание, припомни лидерът на ВМРО.

България не е страничен наблюдател и може да бъде много пряко замесена, ако проблемите в Македония се разраснат, предупреди още Красимир Каракачанов. В конкретния случай става въпрос за цинична борба за власт, в която и двете страни използват всякакви прийоми, допълни той.

България е категорично за запазване на териториалната цялост на Македония, вътрешните проблеми там трябва да се решават според законите, без конфронтации, каза още Каракачанов.