Министерският съвет прие протоколно решение за одобряване на позиция на страната ни по дело С-198/23 пред Съда на Европейския съюз.

Причината за образуваното дело е, че страната ни не е привела в предвидения срок до 7 юни 2021 г. законодателството си в съответствие с Директива (ЕС) 2019/789 на Европейския парламент и на Съвета от 17 април 2019 г. относно авторското право и сродните му права, приложими за определени онлайн предавания и за препредаването на телевизионни и радиопрограми и за изменение на Директива 93/83/ЕИО.

В позицията се посочва, че към момента проектът на Закон за изменение и допълнение на Закона за авторското право и сродните му права е внесен за разглеждане в 49-ото Народно събрание. След приемането и обнародването му в "Държавен вестник" актът ще бъде нотифициран в базата данни за националните изпълнителни мерки, подчертава Министерски съвет.

Изтъква се още, че забавянето се дължи основно на пандемията от COVID-19, както и на политически нестабилната обстановка след предсрочното разпускане на няколко последователни парламента. Посочва се, че липсата на законодателен орган, който да бъде в състояние да приеме каквито и да е закони, е обективно обстоятелство, препятстващо транспонирането на европейските актове.

В изпълнение на решението на Министерския съвет ще бъде изготвена писмената защита по делото, която предстои да бъде представена пред Съда на ЕС.

Оправдаваме пред ЕС бавните промени за авторското право с кратките парламенти

Оправдаваме пред ЕС бавните промени за авторското право с кратките парламенти

В позиция по делото за несъобразяване на законодателството ни с евродиректива две години след срока