Президентът Румен Радев участва в официална церемония по подписване на декларацията за присъединяването на България към Европейския алианс за батерии. Това се случва във важен момент - в Европа текат мащабни и диалогични процеси към единния пазар, стратегията за дългосрочна конкурентоспособност на Европейския съюз, каза Радев в словото си.

Европа поема курс към решителна трансформация за установяване на една ясна посока за постигане на автономност чрез развитието на иновативна, пълноценна всеобхватна индустрия и енергетика. От добиването на суровините, през тежката индустрия, придобиването и съхранението на енергия от собствени източници, до дигитализация и чисти високи производства - в тези процеси Европейският алианс за батерии играе ключова роля и допринася за развитието на Европа като лидер за климатично-неутрална икономика, за утвърждаването на Европа като център на иновациите в областта на батериите и съхраняването на енергия, подчерта Радев.

Той е убеден, че тези цели могат да бъдат постигнати с обединяването на потенциала на всички държави-членки. Радев увери, че България ще заеме важно място в алианса и в сектора на европейската индустрия с добиването на цветни метали в България. България е шеста като стойност на този сегмент в целия ЕС от 27 държави. Той очаква, че Алиансът ще погледне много по-дълбоко на възможностите за установяване на сътрудничество с българската наука и индустрия.

Огромен интерес към мярката за ВЕИ и батерии за съхранение на енергия отчете Александър Пулев

Огромен интерес към мярката за ВЕИ и батерии за съхранение на енергия отчете Александър Пулев

През март започват първите авансови плащания по Плана, обяви той

Служебният вицепремиер по европейските въпроси Атанас Пеканов заяви, че Европа е пред голяма трансформация - със заложените цели по декарбонизации и зелените технологии Европа ще стане по-силна и независима. Това е предизвикателство, за което всички правим стъпки заедно ,за да се случи. Това е цел, която да осигури високи доходи, нови работни места, устойчиви и гледащи към новото време, посочи Пеканов.

Той добави, че Европа в последната година започва да се връща към корените си и да има повече възприемчивост да се прави повече индустриална политика. Индустриалната политика е ключва, сътрудничество между инвеститорите, институциите и правителствата. В такава политика се правят правилни политики, но се взимат и грешни решения, изтъкна служебният вицепремиер по еврофондовете.

Той увери, че и България ще въвежда регулации в следващите години. Само подобреното законодателство няма да стигне, ще трябва и финансиране, каза Пеканов, намеквайки, че трябва да се приемат важните закони за Плана за възстановяване и устойчивост. Ключовото, за да може България да е успешна, е да има партньорства на европейско и глобално ниво, което ще позволи на българските институции, инвестиции и производство да се учи и привлича най-добрите тенденции, каза още Пеканов.

Той е сигурен, че всеки ден се кове съдбата на България - с усилията на науката, бизнеса и служебното правителство.

Българите масово искат АЕЦ, според ЕСО батериите са химера

Българите масово искат АЕЦ, според ЕСО батериите са химера

Основно от темата се интересуват мъже на по-зряла възраст с висше образование

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев добави, че служебното правителство има един основен приоритет - да привлича чуждестранни инвестиции. Нивото на преките чуждестранни инвестиции е с 90% по-високо от 2021 г., доволен е Пулев. Той е амбициран да стигне до следващата фаза на развитието на чуждестранните инвестиции в България - да се привлекат големи мащабни инвестиции у нас и да се предпази икономиката ни от ефектите на бъдещи геополитически кризи.

Според него големите инвеститори ни заобикалят заради липсата на качествени терени и заради липсата на стратегия. "Сега преодоляхме тези проблеми с добрата работата между всички институции. Заедно успяхме", доволен е министърът на иновациите. До дни в България ще се отвори нова процедура по Плана за възстановяване и устойчивост за развитие на нови индустриални закони.

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов отбеляза, че България има какво даде и с какво да помогне на Европа. Заедно с индустриалния потенциал България има добри висши учебни заведения, отчете Стоянов и ролята на образованието. Европа ни показа пътя, посочи министърът, който се надява следващата фабрика за батерии да бъде в България.