"България се върти в кръга критики - законови промени - поддържане на статуквото". Това е мнението на дългогодишния съдия и бивш член на Европарламента и основател на ГЕРБ Душана Здравкова.

"Безспорно докладът на Европейската комисия (ЕК) за България ще бъде критичен. Не е най-важното колко точно критичен ще бъде докладът, а въпросът е, има ли вече една критична маса, която да доведе до качествени промени", заяви Душана Здравкова пред БНР.

Причината страната ни да поддържа статуквото е, защото няма истинска воля за промяна. Отговорните институции са в ролята на един непослушен, но хитър ученик.

Здравкова смята, че хората вече реагират, когато институциите мълчат и това е видно чрез протестите през изминалата година.

"Аз мисля, че този път гражданското общество е събудено, но гилдията, съдиите не са събудени. За мен е необяснимо как няма ярко изразена подкрепа за съдия Лозан Панов. Неговото слово не мога да го нарека политическо. Съдия Панов има пълната подкрепа на съдийската общност в Европа", категорична е Душана Здравкова.

Припомняме, Душана Здравкова прекъсна отношенията си с ГЕРБ, а през юни 2011 г. напусна Варненския окръжен съд в знак на протест срещу политиката на първото правителство на Бойко Борисов. Няколко седмици по-късно е обявена кандидатурата й за вицепрезидент, заедно с кандидатурата за президент на бившия офицер от службите за сигурност Алексей Петров.