Вчера беше направен сериозен пробив към решаване на проблема с промените в Изборния кодекс, беше направен и сериозен пробив към съставяне на правителство. Това заяви пред БНТ изборният експерт проф. Михаил Константинов.

По негови думи се отива към балансирано и справедливо решение. Ще се върне смесеното гласуване по избор, както беше до април миналата година. Предвижда се машината да издава и машинен протокол, който ще има контролни функции, тъй като разписките ще се броят, за да е ясно какво се записва в машината. Протоколът би трябвало да е максимално опростен, за да не затруднява комисиите.

Константинов обаче бе категоричен, че България е трябвало да избере начина, по който си гласуват хората по света - с хартия.

Андрей Райчев очаква президентско вето върху промените в ИК

Андрей Райчев очаква президентско вето върху промените в ИК

Според него Нинова замазва слабия си резултат на изборите чрез машините

Той припомни, че догодина ни предстоят местни избори, които са много сложни. Предполагаемата дата за тях ще е 25 октомври. Посочи, че ще се гласува за общински съветници и общински кметове. В София, Пловдив и Варна има райони, където ще се гласува и за районни кметове. В селата около София и Варна ще се гласува и за кметове на кметства. Според Константинов това би затруднило избирателите, които предпочетат да гласуват машинно.

Относно изборния район "Чужбина" той заяви, че ако има такъв, ще има една листа "чужбина" и част от депутатите, които печели партията, ще ги издърпа от тази листа, но общият брой мандати няма да се промени.

Константинов посочи, че у нас има 5,2 млн. избиратели, а в чужбина - 1,4 млн. Общо избирателите у нас и по света са 6,6 млн. По негови думи активната регистрация ще направи по-точни списъците в България. Той обаче уточни, че това няма да промени изборния резултат.

Изборните промени са маратон, а не бягане на къси разстояния

Изборните промени са маратон, а не бягане на къси разстояния

Начинът на гласуване (с бюлетини или машини) е последна фаза от цялостен подход. Когато строите къща не започвате от покрива, нали?!