Българската общност в Норвергия представи протестна декларация срещу незаконното отнемане на деца от семействата им от норвежката социална служба Барневарн. Това стана на втора пресконференция в БТА, след като преди месеци беше алармирано за такива случаи.

В декларацията се посочва, че службата е отнела насилствено децата на 11 български семейства на територията на скандинавската държава.

Администраторът на общността в Норвегия Валентин Желев припомни историята на Цветелина Оланд, която предизвика обществени дебати. Според декларацията Барневарн покрива дейността си зад фалшиви лозунги за загриженост и благосъстояние на децата, като ги отнема от биологичните им родители. Опасенията на родителите са, че децата често биват настанявани в приемни семейства, където са подложени на насилие и сексуален тормоз. "Няма да спрем нашите дейности, докато Норвегия не освободи нашите деца", заяви Желев.

В протестната декларация се отбелязва, че Социалната служба Барневарн потъпква основни точки от Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ), а заедно с това и европейското законодателство.

На пресконференцията присъства и председателят на "Асоциация на бащите в България" Николай Николов, който заяви, че казусите не засягат само българчета в Норвегия, а и деца от цяла Европа. По думите му подобни случаи има в страни като Чехия, Полша, Румъния, а най-многобройни са в Русия.

"Имаме помощта и закрилата на Европейската комисия и Европейския парламент", допълни още той. Според Николов, норвежката агенция за закрила на детето цели да окаже натиск върху българските институции, като целенасочено задържа български деца. "Не може да се използват децата. Те не са собственост на държавата", заключи Николов.

"Познавам много майки, които са останали без децата си, защото Барневарн е преценила така", каза Адриана Баева, също засегната от норвежката служба.

Българската общност в Норвегия настоява за безусловното затваряне на всички казуси, в които са наблюдавани български семейства и те да получат правото да напуснат територията на Норвегия.

Общността очаква от страна на Република България дипломатически натиск, отнемане на пълномощията на посланика на Норвегия у нас, както и рестрикции върху норвежки фирми и забрана за извършване на дейности на норвежки НПО.

Протестната декларация ще бъде публикувана в социалните медии.

Припомняме, проблемът стана общоизвестен, когато в началото на юни т.г. някои български родители, чиито деца са отнети от социалната служба в Норвегия сигнализираха.

На 4 юни посланикът ни в Норвегия Румяна Митрева обясни, че българските дипломати в Норвегия нямат по-широк достъп до информация в сравнение с медиите.

На 7 юни имаше среща между външния министър Екатерина Захариева и Лиз Николин Клевен Гревстад, посланик на Кралство Норвегия, акредитирана за България.
"Децата са на първо място в нашата култура и народопсихология и тяхното място е в семейството. Разбираме, че всяка държава се опитва да защитава правата на децата според собствените си правила", стана ясно от думите на Захариева.

На 16 юли в София имаше българо-норвежки консултации за изясняване на случаите на изведени от семействата си деца проведоха представители на институциите на двете страни. Обсъждането беше между експерти, които следят прилагането на действащите международните договори и националното законодателството, което урежда правата и закрилата на детето.