По време на днешното обсъждане в Европейския парламент на темата за санкциите на САЩ на българи по закона "Магнитски" българските евродепутати излязоха със свои позиции.

Евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев посочи, че санкциите са безпрецедентни в историята на ЕС и ясно показват, че антикорупционните механизми в България не работят. Според него неефективни са и механизмите за гарантиране на Върховенството на правото в ЕС.

България е подложена на два мониторингови механизма от ЕК и един - от Съвета на Европа. И въпреки това, централният проблем с провала на Главния прокурор и прокуратурата въобще да се бори с политическата корупция, не е разрешен, съдебната реформа е блокирана на нивото от 2015 г., а общият упадък на институциите се задълбочава, отбеляза той.

Радан Кънев

Източник: news.bg

Радан Кънев

По негови думи лицата, санкционирани от САЩ, изглеждат недосегаеми в България.

От своя страна евродепутатът от ДПС и съпредседател на партия АЛДЕ Илхан Кючюк заяви, че липсата на активност от страна на европейските институции относно наложените санкции е предпоставка за незаконните действия, предприети от българското служебно правителство.

ЕП подхваща казуса със санкциите за българи по "Магнитски"

ЕП подхваща казуса със санкциите за българи по "Магнитски"

Евродепутатите питат как ЕК възприема действията на САЩ

САЩ е най-важният стратегически партньор на ЕС, но в този случай нашите партньори са дълбоко подведени от кръга "Капитал" начело с олигарха Иво Прокопиев, подчерта той и обясни каква е структурата на кръга "Капитал" - силно медийно влияние, претенции за абсолютна защита на човешките права и свободи и либерализъм. По-интересни обаче били разклоненията на кръга, които по негови думи са пряко свързани с неправителствените организации.

Илхан Кючюк

Източник: ДПС

Илхан Кючюк

Кючюк категорично заяви, че кръгът "Капитал" участва в няколко поредни управления, без обаче да се е явявал на избори, като цитира думите на бившия премиер Борисов, че шестима министри в неговото първо правителство са били посочени от кръга "Капитал".

Ръководителят на делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов пък запита защо Европейската комисия си е затваряла очите и е циментирала правителството на Борисов, а корупцията в България е трябвало да бъде забелязана от Вашингтон.

"Тези лица бяха санкционирани от правителството на САЩ заради корупция. Това е ужасяващо свидетелство за пълния провал на българската държава в борбата с корупцията през последните 12 години. И защото говорим за държава членка на Европейския съюз, този провал е и европейски", категоричен бе той.

САЩ санкционират по закона "Магнитски" трима българи

САЩ санкционират по закона "Магнитски" трима българи

Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков

Според него е още по-тревожен фактът, че България е под пряк мониторинг на Комисията от присъединяването ѝ през 2007 г. именно по отношение на борбата с корупцията и организираната престъпност. Той напомни, че само преди две години ЕК заключила, че България се бори успешно с корупцията и е показала реален напредък по всички показатели.

Сега една от констатациите няма как да е вярна - или Министерството на финансите на САЩ е погрешно информирано за случващото се в България, или Комисията държи очите си затворени в продължение на много години, подчерта Витанов.

Петър Витанов

Източник: БСП

Петър Витанов

Според евродепутата Елена Йончева пък е показателно, че нито една политическа група в ЕП вече не защитава управлението на Бойко Борисов.

Тя запита дали Европейската комисия е имала сходна информация с разпространената от американската администрация.

Елена Йончева

Източник: БГНЕС

Елена Йончева

"Ако изнесената от американските власти информация е вярна, то имаме сериозен проблем с върховенството в закона в ЕС. Не само заради ситуацията в България, но и заради това, че явно нашите инструменти не са ефективни; ако изнесеното от американската страна не е вярно, то как трябва да реагираме, за да защитим имиджа на ЕС", заяви Йончева.

Тя подчерта, че не пледира за налагането на нови санкции, а за ефективност на действията на ЕС, така че да се откриват проблемите в държави членки като България и да се оказва помощ да бъдат преодолени.

В края на следващата седмица в България пристига мисия на ЕП, която ще проучи на място ситуацията в страната. Делегацията ще има срещи с президента Румен Радев, премиера Стефан Янев, министри, депутати и неправителствени организации.

Припомняме, на 2 юни САЩ обявиха трима българи, които попадат под санкциите на Глобалния закон Магнитски - Васил Крумов Божков, Делян Славчев Пеевски и Илко Димитров Желязков. Като реакция Министерският съвет прие решение Министерството на финансите да публикува списъци на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC).