Български социалдемократи опровергават в свое становище заявката на "Левицата" от 20 март 2023 г. за обединение по нейна нициатива на леви и центристки партии за явяване на европейските избори.

Социалдемократите изтъкват, че през цялата си 133 годишна история не сме допускали да бъдат унижавани и превръщани в безволеви политически субект от която и да е политическа сила. Те са категорични, че няма допуснат това и сега.

От партията посочват още, че след срещата на леви формации в сряда от "Левицата" прибързано е разпространено съобщение, което не било съгласувано с тях. Според Български социалдемократи това не е коректно и говори за липса на коалиционна култура. Те подчертват, че са участвали в коалиции с много формации, включително с БСП, но никога не са били поставяни в такава неприемлива ситуация.

От партията заявяват, че не отговаря на истината, че присъствалите на срещата леви формации са се обединили. За да се прави такова заключение, то трябва да е обвързано с подписите на всички участници в срещата. Български социалдемократи обаче не са подписвали такова решение или документ.

Левицата става партия и се готви за избори

Левицата става партия и се готви за избори

Търси диалог с потенциални партньори в ляво

На срещата не била приемана никаква обща платформа, а само била прочетена платформата на "Левицата". Социалдемократите обаче не приемат тя да бъде платформа на бъдеща коалиция на леви, ляво-центристки и прогресивно демократични партии, защото всяка от авторитетните формации си има своя платформа.

"Оставаме с неприятното чувство за желание на коалиция "Левицата" еднолично да се провъзгласи за водач на бъдещо обединение", изтъкват Български социалдемократи. Според формацията обединение е възможно само въз основа на равноправност и равнопоставеност на леви, ляво-центристки и центристки партии, коалиции и граждански сдружения, независимо от електоралната им подкрепа към момента. Социалдемократите отбелязват, че от извънпарламентарните партии най-силна електорално по данни от социологически проучвания е "Български възход".

"Ние считаме и подчертаваме, че това обединение не е форма на отблъскване на БСП или намеса с цел промяна на ръководството й, което изглежда е фикс-идея на определени кръгове на "Левицата", коментират с също социалдемократите. Според тях голямо ляво обединение задължително трябва да включва и БСП и е необходимо да се положат всички усилия за привличането й, без намеса в вътрешни работи на партията.

От Български социалдемократи очаквали до 23 март 2024 г. опровержение от "Левицата" на информацията информация от сряда, с копие до партията. След като такова няма, социалдемократите, считат за замразени на този етап всякакви контакти и взаимоотношения с "Левицата" и обявяват бъдещото обединение ще се случи без нея.

Абсурдно било членове на други партии да организират движение вътре в БСП

Абсурдно било членове на други партии да организират движение вътре в БСП

Позиция на Изпълнителното бюро на БСП

По-рано днес председателят на Коалиционния съвет на "Левицата" Костадин Паскалев призова Корнелия Нинова да признае зависимостта си от хора като Делян Пеевски и да напусне ръководството на БСП все пак не дотам унизена, като остави възможността млади хора от калибъра на лидера на столичните социалисти Иван Таков да поемат партията. Според Паскалев управлението на Нинова е вредно за БСП, а стилът и методите й са опасни за съществуването на самата партия. "Непрекъснати изключвания на членове, мълчание по редица важни за хората въпроси, високомерно отношение към кметове и европейски депутати, избрани с листите на БСП, високомерно отношение и към другите леви партии. Това е поведение, което не може да гарантира успех, качествено различен от това, на какъвто сме свидетели през последните няколко години", посочи той.

Костадин Паскалев каза още, че трябва да се обединят усилията на хора със сходни разбирания за развитие на държавата, обществото, икономиката и селското стопанство, както и за поведението на България като страна от Европейския съюз. Той добави, че това обединение трябва да се случи, независимо дали ще е под егидата на БСП, или извън партията. "Ние доказахме, че с диалог може да се постига обединение. Това обединение трябва да даде и своя политически резултат. Ако той е налице, тогава БСП ще има своята алтернатива, ако Нинова продължи това управление, което води до непрекъснато ограничаване и свиване на БСП и като политическа партия, и като политическо присъствие в институциите на държавата", отбеляза Паскалев.

Той очаква през следващите седмици да бъде създадено ляво политическо обединение, което да участва със свои кандидати в изборите за Европейски парламент.

БСП - София възражда партията въпреки Нинова и "нейните съучастници" в ръководството

БСП - София възражда партията въпреки Нинова и "нейните съучастници" в ръководството

Над 500 социалисти от цялата страна учредиха движение "Бузлуджа"