Делегацията на българските социалисти в ЕП няма да подкрепи внесеното изменение в доклада на ЕП за Република Северна Македония, защото то не отразява изцяло историческия и политическия контекст на Балканите. Това се посочва в позиция, разпратена до медиите от Петър Витанов, евродепутат БСП/ПЕС по повод изявлението на ВМРО от вчера.

Българските социалисти в ЕП категорично обаче се противопоставят на приватизирането на българския национален интерес и монопола над патриотичните каузи и използването на темата за Република Северна Македония за предизборни цели.

Предизборната кампания у нас е в разгара си и затова не е чудно, че определена политическа сила за пореден път използва арсенал от лъжи и клеветнически спекулации. Според делегацията членове на ЕП се набеждават и се предприемат действия, които увеличават негативния информационен поток от България към европейските институции. Именно заради подобни прояви, според делегацията на евросоциалистите, в Европа не разбират поведението на страната ни, така не печелим подкрепа, а само нови резолюции.

ВМРО: Социалисти и зелени отново застават срещу българския интерес по темата Македония

ВМРО: Социалисти и зелени отново застават срещу българския интерес по темата Македония

Няма и да допусне нахлуването на войнстващия сърбомакедонизъм в ЕС

От ПЕС също цитират внесеното от четирима евродепутати: Тонино Пицула (Хърватия),Таня Файон (Словения), Андреас Шидер (Австрия), Марек Белка (Полша): "Осъжда неотдавнашните провокативни изявления на български правителствени служители по исторически въпроси, засягащи Северна Македония, които противоречат на духа на Договора за добросъседски отношения с България; призовава българските органи да се въздържат от подобни изявления, въпреки продължаващата предизборна кампания в България..."

"Прескачането на парламентарната бариера може и да е политическа цел, но няма как да служи като оправдание за злоупотребата с българския национален интерес. Публикуването на карти и непремерени изявления може и да вдигат проценти, но правят неприемлива цялостната позиция на България в Европа."

Според евродепутатите от ПЕС твърдението, че мястото им не е в ЕП не заслужава коментар, но не бива да се руши авторитета на България в ЕС.