Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски утвърдиха специална пощенска марка "Първо Българско председателство на Съвета на ЕС".
Валидирането на марката тематично се обявява в Деня на народните будители.

Снимка 321234

Източник: Министерство за българското председателство на Съвета на ЕС 2018

По случай утвърждаването на новата марка Павлова заяви, че българското маркоиздаване се е превърнало в традиция, която отбелязва значимите български събития и личности, които остават в хрониката на историята. Поради това министърът изяви радостта си, че Българското председателство в Съвета на ЕС влиза като важна част от съвремената история на България и на него вече има посветена пощенска марка.

"Искам да благодаря и на художника Тодор Ангелиев, създателят на логото и визуализацията на марката за Българското председателство", посочи още Павлова и допълни, че логото и марката съчетават трите най-важни български символа - кирилицата, шевицата и българският трибагреник.

Снимка 321236

Източник: Министерство за българското председателство на Съвета на ЕС 2018

Кирилицата, шевицата и българският флаг в логото за европредседателството ни

Кирилицата, шевицата и българският флаг в логото за европредседателството ни

Избраха победител сред над 180 творци

Пощенската марка ще бъде в тираж 62 000 броя и ще е част от официалните подаръци, които България ще даде на гостите на председателството.
Павлова обясни и че през 2031 година, когато се очаква страната ни отново да поеме председателството на Съвета, ще бъде пусната още една марка, която също ще бъде с колекционерска стойност.

Според Московски пощенската марка ще бъде визитната картичка на Българското председателство. Той посочи, че пощенската марка е една малка енциклопедия, съдържаща в себе си събитията и фактите от важните за България дати.
"Освен пощенската марка за председателството, успяхме да запазим и домейни на кирилица, за да имаме възможност да разпространим азбуката, която ползваме, по целия свят и Европа", допълни Московски.

"Съединението прави силата" става девиз на председателството ни

"Съединението прави силата" става девиз на председателството ни

Решението за слогана е потвърдено с решение на Министерски съвет