Политическа партия "Ред, законност и справедливост" се регистрира в ЦИК основно с цел смяна на властта и за да се даде алтернатива на център-дясно мислещите избиратели.

Това заяви непосредствено след регистрацията Яне Янев.

Той заяви от името на партията, че нейният кандидат за президент, след като спечели изборите, ще отмени неконституционните укази №266 и №267, с които е възложен мандат на Ахмед Доган и е избран за премиер Сергей Станишев.

По този начин, поясни Янев, ще бъдат предизвикани предсрочни парламентарни избори.

Той категорично заяви, че кандидатурата на „Ред, законност и справедливост" е единствената дясна кандидатура в пространството на десницата.

По време на първия тур ще се състоят предварителни избори и чрез изборната бюлетина ще стане ясно кой каква електорална тежест има в център-дясното пространство, каза Янев.

Той очаква чрез посланията на Георги Марков да бъде вдъхната надежда на онези милиони избиратели, които са били изгубени през годините.

Янев заяви, че регистрират партията си с ясното съзнание, че не правят лабораторни политически експерименти, не правят някаква репетиция, а участват, защото има достатъчно гаранция, че Георги Марков ще отиде на балотаж.

В момента, в който станат известни резултатите от първия тур всички кандидати освен Георги Първанов биха застанали зад идеята България да има нов президент, каза Янев.

Той изтъкна, че Георги Марков е единственият десен политик и че десницата няма друга алтернатива.

Марков е единственият демократ, който в годините на прехода не се облажи от властта, въпреки че му беше предлагано. Той не прие нито да е министър, нито да участва в приватизационни схеми, нито в корупция, изтъкна Янев.

Разликата между Георги Марков и останалите кандидати, по думите на Янев, е като берлинска стена - от едната страна има кражби, корупция, политическа нечистоплътност, а от другата - един чист човек, който си живее в собственото жилище и пътува с градския транспорт.

Янев заяви, че Георги Марков ще прави реформи с ясни, категорични юридически действия.

Той счита, че с няколко силни юридически хода в България може да се смени властта - както това Народното събрание, така и правителството, а също и да се проведат желаните реформи в съдебната система.

Как именно ще стане това самият Георги Марков ще обясни на 10 септември, каза Янев и отбеляза, че партията разчита за подкрепа най-вече на българските граждани, тъй като не вярва в механичен сбор на партии и партийки.

Янев очаква в много общински и областни организации с център-дясна ориентация да подкрепят кандидатурата на Георги Марков за президент и Мария Иванова за вицепрезидент.

Според него в последния момент - между 10 и 15 септември - ще има преориентация и смята, че много избиратели на СДС, ДСБ, НДСВ ще подкрепят кандидат-президентската двойка на партия " Ред, законност и справедливост ".