Земеделският министър Кирил Вътев представи новата позиция на Министерския съвет (МС) по предложения Регламент за растенията, получени чрез определени нови геномни техники (НГТ), както и храните и фуражите, получени от тях, на заседание на Съвета на Европейския съюз (ЕС) по земеделие и рибарство в Брюксел. Информация за изказването му беше разпространена от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

По думите на Вътев позицията на България е "въздържал се", тъй като се отчита политическата чувствителност по темата и обществената нагласа по този въпрос в страната.

Предложението на Европейската комисия за новия регламент е представено на 5 юли 2023 г. като част от пакет от законодателни мерки за устойчиво използване на ключови природни ресурси, което цели да повиши устойчивостта на селското стопанство и хранителните системи в ЕС и да се гарантира продоволствената сигурност.

Асоциации и земеделци притеснени от премахването на регулациите за ГМО

Асоциации и земеделци притеснени от премахването на регулациите за ГМО

Новите геномни техники могат да породят проблеми с биоразнообразието

Припомняме, че официалната позиция на страната по документа беше променена, след като в петък от ИТН обявиха в парламента, че с приетото си по-рано становище по документа правителството подкрепя ГМО храните, а в неделя земеделци излязоха на протест пред МС.

Пред журналисти в Брюксел Кирил Вътев коментира, че е погрешно новите геномни техники да бъдат представени като ГМО. Той очаква климатичните промени и пазарната конкуренция да насочат вниманието на земеделските производители и потребителите към научните постижения в областта на новите геномни техники и постигнатите резултати. "Всички искаме храната, която консумираме, да е чиста, с по-малко пестициди, с по-малко препарати за растителна защита, с по-малко торове и да устоява на климатичните промени", смята Вътев. По думите му работата по регламента продължава и със сигурност пазарът на базата на климатичните промени и пазарната конкуренция ще ориентира всички земеделски производители и потребители към възприемането на новите геномни техники, тъй като вече има изключително интересни резултати, описани от световната наука.

ЕС засилва натиска за дерегулация на ГМО-продуктите, предупреждават еколози

ЕС засилва натиска за дерегулация на ГМО-продуктите, предупреждават еколози

ЕК води консултации с бизнеса

С технология, създадени от изследователките Дженифър Даудна и Еманюел Шарпентие, удостоени с Нобелова награда през 2020 г., се открива пътят за лечение на над 7 000 наследствени и хронични заболявания при човека, което не беше възможно до сега, информира земеделският министър. През 2023 г. на пазара е пуснат сорт домати, създаден в Япония чрез генно редактиране, който регулира кръвното налягане и невронната възбуда при човека. Информацията по изнесените научни факти е публикувана в бюлетина "Genetic engineering & Biotechnology".

На заседанието днес не е постигнато съгласие по позиция на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство (Общ подход) по предложението за Регламент относно растенията, получени чрез някои нови геномни техники (НГТ), и храните и фуражите от тях. Работата по законодателното предложение продължава.