"Демокрацията и развитото общество са немислими в отсъствието на социална справедливост. Без осъзнатото и ежедневно отстоявано разбиране, че успехът може да е общ, само ако се гради на честен труд". Това написа президентът Румен Радев във Фейсбук по повод Деня на труда - 1 май.

Той посочва, че нормираният работен ден, здравното осигуряване, платеният отпуск и пенсиите днес са права, извоювани с цената на много жертви, и тяхното качество и спазването им са показател за зрелостта на обществото ни.

Наша обща задача е да отстояваме каузата на социалната справедливост, така че българите уверено да планират и градят своето бъдеще в собствената си държава, подчертава държавният глава.

1 май - Ден на труда

1 май - Ден на труда

Историята на празника се свързва с работническото движение през 19 век

Той отбелязва, че кризите през последните години и последиците от войната в Украйна са засегнали дълбоко обществото ни и са изострили социалните неравенства. По тази причина е дълг на всички институции "да уважават и пазят резултатите от труда на българите и да не ги разхищават".

Само солидарни и сплотени, работейки за интересите на България, можем успешно да преодолеем изпитанията на днешния и на утрешния ден, убеден е Радев.

"В Световния ден на труда и международната работническа солидарност благодаря на всички хора, които със своята енергия, ум и почтен труд, въпреки всички трудности, градят достойно бъдеще за своите семейства, нашето общество и България", заявява президентът.