Тол системата е едно от най-важните неща, които трябва да се случат в сектор "Транспорт". Това каза след заседание на Министерски съвет министърът на транспорта Ивайло Московски.

Изграждат държавно предприятие за тол системата
Обновена

Изграждат държавно предприятие за тол системата

Амбицията е това да е първата система, която ще се самофинансира

Припомняме, днес в 17.00 часа се очаква да бъдат отворени шестте оферти за изграждането на тол системата у нас. Изграждането на системата за таксуване на тежкотоварни автомобили се бави близо две години заради обжалвания на процедурата. Очаква се с въвеждането й товарните автомобили, които преминават транзитно през страната, да заплащат по-високи такси, а винетките за леки автомобили да запазят цената си. Така, който ползва повече, ще плаща и по-скъпо.

Шест фирми искат да изграждат тол системата

Шест фирми искат да изграждат тол системата

Фирмите са подали офертите си още същия ден

Министър Московски заяви, че по време на заседанието са обсъдили какво очакват в следващите дни.

"Дай Боже всичко да е успешно", посочи Московски.

Тол системата може да стане държавна, заяви Борисов
Обновена

Тол системата може да стане държавна, заяви Борисов

"Демокрацията е прекрасно нещо, но за съзнателини хора", каза премиерът

Паралелно с провеждането на обществената поръчка, в случай че отново има обжалване, от Агенция "Пътна инфраструктура" изразиха готовност, ако не се стартира реализирането на проекта по така зададената процедура с обществена поръчка, да изготвят резервен вариант. Той предвижда държавата да възложи на държавна компания - в случая на "Автомагистрали" към АПИ да започне самото изграждане.

"Би трябвало да сме оптимисти и за двата варианта. Това е едно от най-важните неща, които трябва да се случат въобще в сектор транспорт.

АПИ съди жалещите ТОЛ системата

АПИ съди жалещите ТОЛ системата

Ще има нови назначения в Пътната агенция

Докато не стане справедливо таксуването по пътната инфраструктура, ще бъде дебалансиран целият транспорт в България", коментира още министър Московски.

Той обясни още, че по ОП "Транспорт" за два проекта се разширява обхватът. Единият е по техническа помощ, свързан с меморандума за транспорт с Македония. "Там се разширява обхвата на техническата помощ за проектиране на жп линията София-Перник-Радомир-Гюешево", каза Московски. По думите му няма точна справка колко ще струва, но след месец ще се възложи проектирането на техническо ниво.