Шестте оферти за изграждането на тол системата за платено преминаване по републиканските пътища бяха отворени днес, 16 август, в Агенция "Пътна инфраструктура".

Подалите оферти са (по ред на подаване):

БГ път

КАПШ "Трафик солюшънс"

"Толлнет" АД

"Сиела Норма" АД

Обединение "Телетол" ДЗЗД

Консорциум "Тол България"

Новият Закон за обществените поръчки предвижда всички поръчки, започнати по старите разпоредби, да се изпълняват по тях, обясни Симеон Ванчев, външен експерт и юрист.

При официалното отваряне на офертите стана ясно, че те са подадени в рамките на по-малко от час.

Припомняме, поръчката бе обявена на 19 май, а фирмите са подали офертите си още същия ден.

Изграждането на системата за таксуване на тежкотоварни автомобили се бави близо две години заради обжалвания на процедурата. Очаква се с въвеждането й товарните автомобили, които преминават транзитно през страната, да заплащат по-високи такси, а винетките за леки автомобили да запазят цената си.

Срокът за изпълнение на обществената поръчка е 19 месеца. Индикативната й стойност е 200 млн. лева без ДДС.

Агенция "Пътна инфраструктура" възобнови обществената поръчка на 29 декември 2016 г.

Припомняме в началото на годината лично президентът Румен Радев се обяви против обществената поръчка за тол системата, като това беше едно от първите явни противоречия между премиера, тогава втори мандат и в оставка, Борисов и новия държавен глава. 

На 18 май обществената поръчка бе възобновена от АПИ, за да бъде прекратена отново само дни по-късно - на 22 май заради подадени на 19 май три жалби.

След дългото протакане миналата седмица бе обявено, че правителството ще създаде държавна компания, която да изгражда системата, за да подсигури процеса. 
Това решение бе потвърдено днес от министър Ивайло Московски