Пенсионната система в страната ще е стабилна до 2037-2040 година. Това заяви пред bTV министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Според Петков системата е стабилизирана вследствие на увеличаването на пенсионната възраст и увеличаването на осигурителните вноски. По този начин системата ще бъде стабилна до 2037 година, когато ще трябва да се вземат нови мерки, ако все още се наблюдават проблемите със застаряването на населението и намаляването на трудоспособните лица у нас. "Безспорно демографските тенденции оказват сериозен натиск върху публичните системи - пенсионната, здравната", обясни Петков.

Министърът коментира данни на НСИ, според които натрупаните в нас пенсионни права към 2015 година възлизат на 150 милиарда лева. 9 милиарда от тях са обезпечени с активи в т. нар. трети стълб. За останалите средства се разчита на вноските на бъдещите работещи. "Все повече ще се налага бюджетът да подпомага системата. Това става и сега", заяви Петков и обясни, че сега това подпомагане от бюджета става с 4 милиарда и 200 милиона лева, с които се запълват дупките в държавното осигуряване. "Мерките сега водят до дългосрочна стабилност в системата. Ако тенденциите продължават да се развиват, ще с предприемат нови мерки."

С великденските 40 лв. Борисов изпълнява очакванията на пенсионерите

С великденските 40 лв. Борисов изпълнява очакванията на пенсионерите

Бисер Петков благодари за осигурените средства

Социалният министър коментира и великденските добавки на пенсионерите. По думите му за Великден 1 милион и 227 хиляди пенсионери у нас, чиито пенсии са под линията на бедността за 2018 г., а именно 321 лева, ще получат по 40 лева добавка. "Със сигурност тези добавки не са достатъчни за повечето пенсионери. Изплащането на великденските добави са сред мерките на правителството за намаляване на бедността", посочи Петков и припомни, че от миналата година трудовите пенсии са били увеличени два път.

Стана ясно и че не е имало конфликт или различия около това дали да се дават великденските бонуси между социалния министър и министъра на финансите Владислав Горанов.

Горанов не обещава още великденски добавки за пенсионерите

Горанов не обещава още великденски добавки за пенсионерите

Ядоса се на Бисер Петков за заявката за 40 лв. добавка

Относно новата формула за социално осигуряване, която влиза в сила от 2019 година, министърът посочи, че формулата предвижда доходите на пенсионерите преди 1997 година да не се взима под внимание при изчисляването на пенсиите.
Така и таванът на пенсиите отпада, тъй като в края на 90-те е въведен максимален осигурителен доход като естествен регулатор на размера на пенсиите. За старите пенсии таванът ще бъде вдигнат на 40% от максималния осигурителен доход.

Бисер Петков призна, че вероятно има хора, които изчакват с пенсионирането си именно заради новите правила. По думите му ще има някакви разлики, ако човек се пенсионира сега или догодина. За да преценят това, хората могат да направят справка в НОИ за прогноза за размера на пенсиите си.

Икономисти предлагат да се приватизира пенсионната система

Икономисти предлагат да се приватизира пенсионната система

Държавата няма да фалира, но частникът може, предупреди Мика Зайкова