Бившият директор на "Вътрешна сигурност" Стефан Банков се оплака от безпрецедентен натиск и терор, който се осъществява над всички полицейски служители, включително и спрямо него. За това е развил хипертонична криза и излиза пет дни в отпуска.

"Терорът се изразява в това, че министър Рашков, лично на мен, а и на останалите директори ни заявява, че не желае да работи с нас, да напускаме веднага, а ако не напускаме, ще си имаме проблеми."

Доколкото е известно на Банков, вчера също има отстранени директори, но не знае за подробности. Лично той е викан няколко пъти в кабинета (на министъра, бел.ред.), "оказван ми е безпрецедентен натиск да задържам служители на МВР по отношения, на които нямаме никакви доказателства - касае се за досъдебно производство на Пловдив, делото, което беше за трето РПУ.

Тома Биков: Погром в службите, които НАТО оцени високо

Тома Биков: Погром в службите, които НАТО оцени високо

Вместо да се занимаваме със сериозните неща... Атанасов, Дончева, Рашков и глупости

По отношение на мен както министър Рашков, така и един от зам.-министрите му, Ганчев, му е отправено директно питане - защо не отидохте в МВР болница да задържите Рогачев. "Представете си за какво става въпрос и за каква правова държава и подготовка на честни избори говорим", заяви Банков.

Той увери, че Дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР никога не е подслушвала политици.

Банков бил поканен да подаде заявление да освободи сам поста, но отказал, като заявил, че е надпартиен и не се занимава с политика.

Няколко часа по-късно бил преназначен по служебна необходимост да подпомага министъра като го съветва по въпросите за изборите. За да покаже министърът колко имал нужда от такива съветници, вчера му било предложен кабинет, който се намира в ъгъл с много малко светлина и непосредствено до входа на тоалетната. Банков не знае на каква длъжност се намира, тъй като до момента министърът не му връчил заповед за новата длъжност. Банков обаче е обжалвал в съда освобождаването си като директор на дирекция "Вътрешна сигурност", като министър Рашков дори не благоволил да я предостави в съда. Въпреки това временно преназначената длъжност Банков не може да я откаже, но я приема като командирова за "изчистване на неудобните служители".

Димитър Георгиев: Бойко Рашков е с отнет достъп до класифицирана информация

Димитър Георгиев: Бойко Рашков е с отнет достъп до класифицирана информация

Вътрешният министър не е обжалвал отнемането на достъпа

"На мен ми се каза директно, че независимо от това кой контролира наказателния процес, аз съм можел да предприема действия по отношение на Рогачев. Нямам доказателства и ако имам доказателства, те щяха да бъдат дадени на прокуратурата", увери Банков. Той бил упрекнат, че не е стигнал до върха, но Банков се пита как можело да стигне до върха - като фабрикува доказателства ли?

Банков увери, че не се крие, а останалите уволнени директори били от областните дирекции на МВР. Служителите нямат контакт с политици и не са имали, доколкото ми е известно, освен ако няма тайни записи, за които самият Рашков знае и хората, които дали тази информация. Цялата информация за всички записи на служителите като веществено доказателство са предоставени на прокуратурата и тя е компетентна да ги тълкува и да се произнася. Записи с политици и разговори на мен не са ми достояние, изтъкна Стефан Банков.

До момента никой не е искал да изказва становище във връзка с изборите - това ново звено е звеното за разчистване, каза Стефан Банков.

Шефовете на ДАНС и ДАР се върнаха на работа
Обновена

Шефовете на ДАНС и ДАР се върнаха на работа

Димитър Георгиев е подал оставка като началник на ДАНС

През 2013 г. за последно Банков се срещнал с Бойко Рашков, когато министърът поискал от него да му направи стратегически анализ на дейността "Ние по отношение на предизборните кампании сме използвали разследване срещу служители на МВР, но политици - не, всичко е докладвано на прокуратурата. "Този пасквил, който го сътвориха някои хора, е един пиар. Политици никога не сме подслушвали, това е някаква инсинуация", подчерта Банков.

Той посочи, че министърът на вътрешните работи Бойко Рашков си е създал уюта да придобие цялата информация, която съдържа дирекцията цялата една година назад. Банков обясни, че действията на министър Рашков стигнали дотам, че да манипулират хора и да задават въпроси за това директорът на дирекция Вътрешна сигурност превозвал ли е в служебния си автомобил наркотици, пачки с пари и дали е рязал документи във връзка с изборите.

Бившият МВР министър: Отстраняването на главсека е незаконно

Бившият МВР министър: Отстраняването на главсека е незаконно

"Има граници, които не бива да бъдат преминавани - дори желанието за реваншизъм да е неудържимо"

Припомняме, че служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков освободи от длъжност - главния секретар на МВР - главен комисар Ивайло Иванов, директорът на дирекция "Инспекторат" Николай Гешев, административният секретар на МВР Бойко Славчев. Освободен беше и председателят на ДАНС - Димитър Георгиев заради политическа пристрастност и дълъг отпуск.

Борисов заподозря, че махат шефа на ДАНС заради разкритите руски шпиони

Борисов заподозря, че махат шефа на ДАНС заради разкритите руски шпиони

Той прогнозира, че повече никой няма да разкрие руски шпиони у нас