Работодатели и синдикати не се разбраха за промените в Правилника за прилагане на Закона за трудовата миграция и трудова мобилност. КНСБ подкрепи предложените промени, като отчете, че правителството се е съобразило с предложените от експертите редакции.

КТ "Подкрепа" бяха категорични, че това ще доведе до социален дъмпинг и възразиха срещу начина, по който се прокарват въпросните промени. Вносител на проекта е Министерски съвет. Правилникът се отнася до приетия в края на миналата година Закон за трудовата миграция и трудовата мобилност.

По време на заседанието на НСТС Ваня Григорова, икономически съветник в КТ "Подкрепа" коментира зачестилите искания в последните седмици за внос на тайландски масажистки у нас.

На пресконференцията тя отново изтъкна, че част от аргументите са, че има висок интерес към този тип масажи от бивши и настоящи политици и спортисти. Синдикалистът настоя, че е редно да се знае колко специалисти за кои професии, в кои предприятия ще бъдат внесени.

Колко тайландски масажистки са необходими на икономиката ни, питат от "Подкрепа"

Колко тайландски масажистки са необходими на икономиката ни, питат от "Подкрепа"

КТ "Подкрепа" са категорично против поправки в закона за трудовата мобилност

Григорова настоя, че промените, направени между първо и второ четене, са написани от българското правителство и са прокарани през отделни народни представители. "Това беше изключително смущаващо, тъй като всъщност българското правителство заобиколи тристранния диалог", констатира тя.

Работодателите подкрепиха промените, дори призоваха за разширяване на обхвата по отношение на хората, които са у нас за получаване на професионална квалификация.

Консенсус не бе постигнат. Министърът на труда Бисер Петков коментира, че с промените се цели да се облекчи режима за получаване на синя карта за специалисти от трети държави, за който досега се изискваше пазарен тест, облекчава се и режимът за сезонни работници. Завишават се квотите за наемане на чужди работници от трети държави от 10 на 20%, а за малките и средни предприятия от 10% на 35%.

Бисер Петков заяви, че напредват разговорите по постигането на спогодби за трудовата миграция с Армения, Украйна и Молдова.