Благоевград провежда днес местни избори. Седмина се включват в кметската надпреварана частичния вот.

Кандидати за кмет на общината издигнаха четири политически формации. Партия "Възраждане" номинира адвокат Цвета Рангелова, "Ние, гражданите" регистрираха Стефан Делиов, Обединение "Демократична България" - общинския си лидер д-р Виктория Каракостова, а партия "Има такъв народ" номинира за поста областния си координатор адвокат Илко Стоянов.

Частичните избори в Благоевград: България цяла нази ще гледа

Частичните избори в Благоевград: България цяла нази ще гледа

Нямаме право на грешка, категоричен е областният управител

Трима от кандидатите пък са независими, но с партийна подкрепа - досегашният кмет Румен Томов, подкрепен и от БСП, чиито правомощия бяха прекратени с окончателно решение на Върховния административен съд, Андон Тодоров, подкрепен от ГЕРБ, който напусна Общинския съвет, който оглавяваше допреди седмица, и независимата Людмила Костадинова.

Още две партии са регистрирани за участие в частичните избори за кмет на Благоевград, но без кандидати - Движение "България на гражданите" и "Българска социалдемокрация".

Към 10.00 часа избирателната активност в Благоевград е 3,38%. Тя е с 50% по-ниска към този час в сравнение с изборите от 2019 г.

Към момента и през вчерашния ден за размисъл няма подадени жалби и сигнали.

Изборният ден обаче е започнал с неявяването на членове на СИК от ПП "Има такъв народ" и "Изправи се! Мутри вън!", които са подменени и не е имало проблем за нормалното започване на вота в дадените секции.

Припомняме, на 14 април Върховният административен съд отстрани досегашния кмет Румен Томов заради незаличена фирма в Търговския регистър. Това наложи да бъдат насрочени частични местни избори в града.

Седем кандидати се включват в кметската надпревара в Благоевград

Седем кандидати се включват в кметската надпревара в Благоевград

Частичният вот ще се проведе на 27 юни