Министърът на отбраната Веселин Близнаков ще участва на церемония по връчване на сертификат на контингента от Българската армия, който ще изпълнява задачи по управление на международното летище в Кабул.

На церемонията ще присъстват началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.

В състава на контингента са включени 39 офицери и 31 сержанти и кадрови войници от ВВС.

Командир на контингента е полк. Марин Начев. Българските военнослужещи ще организират и ръководят изпълнението на основните дейности на летището в съответствие с изискванията на НАТО.

Те ще оказват и помощ на афганистанските специалисти при навигационното управление на летището.

По-късно министър Близнаков ще присъства на подписването на споразумение между Министерството на отбраната на Република България, Министерството на националната отбрана на Република Гърция и Министерството на отбраната на Ирак за обучение на членове на иракските сили за сигурност по въпроси, свързани с операции по поддържане на мира.

Обучението ще се проведе в Националния военен университет „Васил Левски" във Велико Търново.

Тридесетте иракски военнослужещи ще се обучават две седмици от български и гръцки инструктори.

Споразумението ще бъде подписано от директора на дирекция „Международно сътрудничество" Йордан Божилов, от военния, военновъздушен и военноморски аташе на Република Гърция в България бригаден генерал Константинос Калимеридис и военния аташе на Република Ирак генерал-майор Махмуд Ахмед Карим.