Недоверието към политическата и икономическа прослойка задвижва доверието към действията на прокуратурата от последните седмици.

49% намират обвиненията на крупни бизнесмени за обосновани, а 27% не. 24% не могат да формират мнение. Според проучването на "Галъп интернешънъл" това се дължи най-вече на по-общото обществено желание за повече справедливост и отговорност.

Припомняме, на 31 август при операция в столичния хотел "Маринела" и в пловдивския хотел "Марица" срещу организирана престъпна група беше обвинено семейство Арабаджиеви, като Ветко и Маринела Арабаджиеви се намират в чужбина, а синът им Вълчо Арабаджиев е с мярка за неотклонение "задържане под стража".

Собственикът на "Винпром Карнобат" Миню Стайков също е в ареста, след разследване на спецпрокуратурата и операция в офиси на дружествата "Винпром Карнобат" ООД, "Сис Индустрийс" ООД и "Топаз Мел" ООД.

Мнозинство от 59% от пълнолетните българи са "за" приемането на оставките на тримата министри. 32% са на обратното мнение, а останалите се колебаят.

Сред привържениците на ГЕРБ обаче дяловете "за" и "против" са равни: 46% са "за", но 48% са "против". Останалите се колебаят.

Снимка 378892

Източник: Галъп интернешънъл

Според "Галъп" за категоричния резултат сред обществото роля играе общото недоволство към политическия елит, а за колебливия резултат сред герберите пък влияние оказва активната защита за някои или всички министри, дошла от редовете на партията и коалиционните партньори.

Повечето привърженици на патриотите обаче също се изказват "за" оставките.

50% одобряват факта, че в крайна сметка патриотите потърсиха начин за изглаждане на различията помежду си и с ГЕРБ и остават заедно в управлението. 43% обаче са на обратното мнение, а останалите се колебаят.

На въпрос на кого от често противопоставящите се трима лидери на Обединените патриоти вярват най-много, 40% посочват Каракачанов, а 30% избират опцията нито един. 17% посочат Симеонов, а 11% - Сидеров. Останалите се колебаят.

Сред самите привърженици на Обединените патриоти, както и сред тези на ГЕРБ и на БСП, половината избират Каракачанов, а другата половина се разпределя между другите опции.

Изводите са направени на базата на проучване на "Галъп интернешънъл, проведено сред 932 души между 12 и 14 септември.