От Българския лекарски съюз (БЛС) смятат, че няма да е рационално срокът за издаването на болничните от личните лекари да бъде намален от 14 на 7 дни. Тази позиция изрази зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) в Министерския съвет.

На съвета работодателите и синдикатите постигнаха единствено частично съгласие за увеличаване на контрола над лекарите, но не и по останалите въпроси

Сачева чака конкретни сигнали, а не разкази и преразкази за фалшиви болнични

Сачева чака конкретни сигнали, а не разкази и преразкази за фалшиви болнични

Плащането на първите 3 дни болнични не е тема на днешното заседание

От БЛС настояват при фалшивите болнични да се намесват службите по трудова медицина, но да не се отменя издаването на болничния лист. Предложението за контролен преглед е добро, но не трябва да остава само то, обясни още Брънзалов.

Според БЛС трябва да има диалогичност, а не грозни нападки между социалните партньори по темата с фалшивите болнични.

От БЛС не застават зад лекари, издали фалшиви болнични, и не подкрепят порочни практики, но не са и съгласни с предвижданите наказания, тъй като и самите лекари могат да бъдат излъгани

Контрол над лекарите – постигнато полусъгласие на Тристранката за фалшивите болнични

Контрол над лекарите – постигнато полусъгласие на Тристранката за фалшивите болнични

Работодателите не искат да плащат първите 3 дни от болничните

Припомняме, че идеята първият ден от болничните да не се плаща беше представена след среща между ГЕРБ и Обединените патриоти в лицето на Каракачанов и Симеонов, на което синдикатите веднага скочиха и предложиха като контра работодателите да заплащат не първите три, а първите пет дни. Работодателите припомниха обаче, че отдавна настояват за преразглеждане на тази антикризисна мярка, приета преди десет години за срок от две години, но продължаваща и до днес. АОБР дори обявиха, че напускат Тристарнния съвет за национално сътрудничество, докато проблемът не се обсъди и НОИ да си поеме задълженията към обществото. От своя страна министър Деница Сачева още преди две седмици заяви, че пари бюджетът на НОИ е ограничен и пари за болничните няма.