АИКБ подкрепи работодателите да излязат от Тристранния съвет поради липсва на адекватно решение за проблема с болничните. Това стана ясно по време на заседание на Националния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ).

АИКБ категорично не приема продължаването на мярката предприятията да заплащат първите три дни болнични. По думите им чрез този вменен допълнителен ангажимент те биват облагани тройно - чрез осигуровките, които внасят, чрез обезщетения за първите три дни от временната нетрудоспособност, които изплащат и чрез изплащането на допълнителни възнаграждения за заместващи работници.

КНСБ: Дългите болнични увеличават разходите на работодателите

КНСБ: Дългите болнични увеличават разходите на работодателите

Майчинството и по-високите заплати били причина за разходите на работодателите

Припомняме, идеята първият ден от болничните да не се плаща беше представена след среща между ГЕРБ и Обединените патриоти в лицето на Каракачанов и Симеонов.

От думите на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова стана ясно, че се мисли за изключения, като например за майките на деца и болнични вследствие на трудови злополуки. Тя коментира идеята с думите: "Няма 100% справедливост".

От ДПС бяха категорични, че не подкрепят анонсираното предложение, тъй като според тях това е скрито увеличение на осигурителната вноска.

Обещанието на Борисов не отказа КТ "Подкрепа" и КНСБ от протеста

Обещанието на Борисов не отказа КТ "Подкрепа" и КНСБ от протеста

Те не са съгласни да се подиграват с хората и да се правят експерименти

От своя страна синдикатите също остро нападнаха идеята и предупредиха, че ако тя бъде приета, те ще поведат хората на протест.

Заради критиките към идеята първият ден от болничните да не се заплаща, Обединените патриоти отрекоха те да са нейни автори и подчертаха, че това било идея на ГЕРБ и по-конкретно - на финансовия министър Владислав Горанов.Той обаче отрече твърденията и заяви, че така и не е ясно кой е предложил първият ден от болничния да е за сметка на болния.

Първият ден от болничните остава платен, отсече Борисов
Обновена

Първият ден от болничните остава платен, отсече Борисов

Премиерът отказва да се наказват истински болните заради тарикатите

От Българската търговско-промишлена палата пък приветстваха идеята за неплатен първи ден от болничните. Според тях работодателите не трябва те да се натоварват с нито един ден болнични.

От КТ "Подкрепа" изразиха готовност да напуснат НСТС и да организират масов национален работнически протест. Учителите също заплашиха с национален протест и затваряне на училища, ако дебатът не бъде спрян.

По време на заседанието бе обсъден и Планът за действие за финансиране на устойчив растеж на ЕС. Неговата цел е да преориентира капиталовите потоци към устойчиви инвестиции, да подобри управлението на финансовите рискове, произтичащи от изменението на климата и влошаването на социалните проблеми.

КТ "Подкрепа" заплаши да напусне НСТС заради болничните

КТ "Подкрепа" заплаши да напусне НСТС заради болничните

Синдикатът подготвя национален работнически протест