От 2011 до 2019 г. броят на болничните листове се е увеличил с над 50%. Данни представи председателят на АИКБ Васил Велев на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) в Министерския съвет. Тристранката заседаваше на тема Обобщени мерки за ограничаване на злоупотребите при получаване на пари за издаване на фалшиви болнични.

За АИКБ проблем има и за това те алармирали обществеността още на кръгла маса миналата година. Анализът на НОИ потвърди, че има проблем с издаването на фалшивите болнични. С 56% са нараснали болничните листа от 2010 до 2018 г. 

Сачева чака конкретни сигнали, а не разкази и преразкази за фалшиви болнични

Сачева чака конкретни сигнали, а не разкази и преразкази за фалшиви болнични

Плащането на първите 3 дни болнични не е тема на днешното заседание

"От 7 отсъствия средно през 2011 г. на човек сме отишли на над 11 дни отсъствия през 2019 г.", обобщи Велев.

"Ако сравним 11 дни отсъствие от работа годишно в България с 6 дни отсъствие от работа в Европейския съюз като критична граница, над която се правят анализи защо се случва това, виждаме, че тези 11 дни някак си много стърчат и не могат да бъдат обяснени със застаряващото население", обясни пример още Велев недоволството на работодателите и тяхното настояване да се вземат мерки.

АИКБ не могат да си обяснят упорството от страна на правителствената среда да се изпълни договорът на Тристранното споразумение.

Според Васил Велев е напълно реализируемо в момента на издаване на болничния лист и преди да е приключила процедурата, да бъде изпратен e-mail в предприятието. Работодателите сравняват фалшивите болнични с кражба. 

БЛС против орязване на болничните от личните лекари

БЛС против орязване на болничните от личните лекари

От БЛС не са и съгласни с предвижданите наказания за докторите

Той дори предложи да се отнемат права на лекари, които издават фалшиви болнични. АИКБ предлага да се въведе и контролен преглед при по-дългите болнични, което би било добре и за самия болен. Нашите мерки не увреждат интересите на болните, а те са насочени срещу измамници. Не виждам защо не се подкрепят, недоумява Велев.

От КТ "Подкрепа" не са съгласни с обвиненията на АИКБ, като част от тях са тежки и безпочвени, освен това и обидни. По техни данни болничните на официалните празници са с четири процента по-малко. Има увеличения при болничните за хора над 55 г.

За това от синдикалната организация поставят следните въпроси: "Каква е заболеваемостта в отделните областни градове; Има ли бизнес с болнични от фирми, които не упражняват дейност, нямат отчети, а имат назначени работници, каква част от болничните, които са отчетени са във връзка, че има болнични без проведени операции, колко са болничните които се издават на работници във фирми, обявени в процедура по несъстоятелност.".

КТ "Подкрепа" са против и промяна на правомощията на лекуващия лекар в посока на намаляване на възможността за издаване на болнични дни. Ако тази мярка бъде приета, има опасност да застраши здравето на хората и няма да създаде възможност на здравната система да обслужи увеличения брой на болните хора.

Ако въобще се стигне до разговор за дните, синдикатите отново ще поставят въпроса със заплащането на първите пет дни болнични. Компромисният вариант за тези работодатели, които не искат да плащат първите 3 дни да направят допълнително здравно застраховане на своите работници, подчерта Ваня Григорова.

Според нея проблемът не е в злоупотребите на работниците, а е в частните фирми, където работници не могат да си вземат болничен.

В заключение тя посочи, че проблемът с болничните може да се усети, ако коронавирусът навлезе в България.

"Приемането на такава мярка застрашава здравето на хората", категорични са от синдикалната организация. Вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов посочи, че синдикалната организация ще подкрепи всички мерки, които обогатяват и правят контрола за фалшивите болнични по-ефикасен. Той се противопостави на автоматичното сравняване между Западна Европа и България като непродуктивно. От КНСБ искат обстоен дебат за по-добър контрол и качество на медицинската експертиза.

Асия Гонева от КНСБ не разбира как така работодателите не са наясно какви са техните работници, кои са калпазаните и кои биха си позволили да злоупотребят с взимането на фалшиви болнични. Порочните практики не могат да бъдат спрени с никаква специална забрана в никакъв нормативен документ, недоумява Гонева.

От КНСБ са склонни, независимо от това, че са против някои от мерките, да преразгледат позицията си при разумни и ефективни предложения.

Според председателя на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов предложеното е запазване на статуквото и абдикация от изпълнение на задължения, а контролните функции не трябва да се прехвърлят на работодателите.

БТПП няма да подпише Тристранно споразумение, ако не се предприемат мерки за ограничаване на фалшивите болни.

От КРИБ заявиха, че изцяло се присъединяват към позициите на БТПП, АИКБ и БСК. Безспорно е, че от анализа на НОИ се констатира нарастване на фалшивите болнични и това води до затормозяване на икономиката и плащанията.

Отношението към хората, които използват фалшиви болнични, трябва да бъде безпощадно, настояха от работодателската организация. Според тях трябва да се приеме правилник в Закона за здравето за по-засилен контрол и по-ефикасни мерки за ограничаване на възможната злоупотреба с фалшивите болнични.

От Съюза за стопанска инициатива (ССИ) не са съгласни първите три дни от болничните да бъдат за сметка на работодателя. Те смятат, че трябва да има по-голяма комуникация с НОИ, а по отношение на мерките за ограничаване на фалшивите болнични - те трябва да бъдат по-ефективни.

От НОИ заявиха, че причините за увеличения брой на болничните са комплексни и споделят изцяло гледната точка, че е добре да се обърне внимание на мерките, за които има консенсус от страна на социалните партньори.

За това от НОИ предлагат да се преразгледат две от мерките - ограничаване правомощията на личните лекари и лекарските комисии за издаване на болнични листове.

Припомняме, че идеята първият ден от болничните да не се плаща беше представена след среща между ГЕРБ и Обединените патриоти в лицето на Каракачанов и Симеонов, на което синдикатите веднага скочиха и предложиха като контра работодателите да заплащат не първите три, а първите пет дни. Работодателите припомниха обаче, че отдавна настояват за преразглеждане на тази антикризисна мярка, приета преди десет години за срок от две години, но продължаваща и до днес. АОБР дори обявиха, че напускат Тристарнния съвет за национално сътрудничество, докато проблемът не се обсъди и НОИ да си поеме задълженията към обществото. От своя страна министър Деница Сачева още преди две седмици заяви, че пари бюджетът на НОИ е ограничен и пари за болничните няма.