От Българската болнична асоциация и от КНСБ се обявиха срещу исканията на медицинските сестри, които са се барикадирали в сградата на Партийния дом, съобщиха от ББА и от КНСБ.

От Болничната асоциация, която представлява интересите на частното здравеопазване, заявяват, че "чрез улични прояви, група хора с неустановена легитимност и неясна представителност се опитват да наложат внушения сред обществото, което е в абсолютен ущърб на цялата система, на пациенти, лекари, специалисти по здравни грижи", пишат от Болничната асоциация.

Властта отхвърли исканията на барикадиралите се медсестри

Властта отхвърли исканията на барикадиралите се медсестри

Незаконни и невъзможни за изпълнение

Те квалифицират действията като "политически" с целенасочен натиск към институциите и своеволно поведение от страна на определени фигури. Това вреди на всички, като дискредитира всички лечебни заведения в страната и уронва авторитета на лекарското съсловие.

Разрастващата се към днешна дата епидемиологична обстановка в страната изисква доверие от страна на пациентите, на което определено би се повлияло чрез подобни своеволни изяви, пишат от асоциацията и се самопредлагат за: "сътрудничество с институциите с цел гарантиране на спокойствието на българските граждани, лекари и медицински работници, което от своя страна е от съществено значение за нормалното функциониране на здравната система". 

Борисов одобри действията на НСО

Борисов одобри действията на НСО

Какво толкова като сестрите са преспали в Партийния дом, пита премиерът

От КНСБ се противопоставят на претенции и поставяне на ултиматуми. "Така се подменят принципите на тристранния диалог и се погазват законите. Напомняме, че законите и механизмите за споразумяване и договаряне трябва да се спазват, в т.ч. и от правителствените представители и ще реагираме остро, ако този начин на налагане на искания бъде приет".

В Министерство на финансите е внесено конкретно предложение с подробни разчети за допълнително необходими 8,5 до 10 млн. лв. за повишаване заплатите на медицинските специалисти в училищното и детското здравеопазване и твърдят, че ще има реакция при отклонение от правилата за сътрудничество и преговори, пишат от синдиката.

От КНСБ съветват, че "всяка организация, която претендира да води преговори и сключва споразумения с правителството, може да го направи като покрие критериите по закон и се яви на процедурите за преброяване, които текат в момента, и да получи статут на представителна". 

Над 10 г. КНСБ не са защитили дори едно право на медицинските сестри

Над 10 г. КНСБ не са защитили дори едно право на медицинските сестри

Здравната система с клинични пътеки не е работеща и е опасна за пациентите

Припомняме, на 10 април 2019 г. правителството обеща, че ще отпусне около 50 млн. лева за заплатите на медицинските сестри. Месеци по-късно стана ясно, че тези пари не са стигнали до сестрите