Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че страната ни незабавно трябва да бъде приета в Шенген по въздух и вода. Заявката той направи пред председателя на парламентарната група на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер, с когото посетиха с. Резово.

"Ако България и по суша е в Шенген, и утре дойде правителство, което не се справя с мигрантската вълна, то тогава мигрантите директно ще отидат в Германия, Холандия. Затова по суша представлява риск, но по въздух и вода не е риск. Трябва незабавно да ни вкарате в Шенген, както заслужаваме, по въздух и вода, и когато всички държави подпишат споразумения за изнесени центрове за бежанци извън границата, тогава да влезем и по суша", обясни премиерът и добави, че това е напълно реалистично.

Манфред Вебер кани други европейци на границата ни

Манфред Вебер кани други европейци на границата ни

За да се убедят и скептичните за приемането ни в Шенген

Премиерът подчерта, че страната ни е пример и за поддържането на добросъседството с Турция. "Когато работи и споразумението с Турция, ефектът и резултатите са видими. България наистина е модел", каза още Бойко Борисов.

По думите на Борисов България, за разлика от много държави, без да шуми, си е направила преградното съоръжение, купила е кораби, повишила е квалификацията на своите моряци и е направила необходимото за техниката, направи законови промени. При абсолютна пълна координация между всички служби и всяка вечер се задържат мигранти, посочи Борисов.

Придружаван от министър Валентин Радев и директора на ГД "Гранична полиция" гл.комисар Светлан Кичиков, Манфред Вебер посети Черноморския граничен координационен и информационен център в Бургас. В обиколката на границата и в село Резово към делегацията се присъединиха и премиерът Бойко Борисов, и вицепремиерът Валери Симеонов.