Председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер дава висока оценка за направеното от страната ни по отношение на граничния контрол и опазването на външните граници на ЕС.

"Всичко, което видяхме в последните 3 години, доказва, че страната ви може да осигурява граничния контрол и да опазва външните граници на ЕС", заяви Вебер и допълни, че това ще е посланието му към другите държави в Европа - че България върши страхотна работа по опазване на границата. По думите му впечатлението му е, че страната ни може да бъде модел за останалите държави от ЕС за успешен граничен контрол.

Борисов: България незабавно да бъде приета в Шенген по въздух и вода

Борисов: България незабавно да бъде приета в Шенген по въздух и вода

Премиерът настоя пред председателя на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер

Според Манфред Вебер страната ни изпълнява всички изисквания за присъединяване към Шенген, дори "по-добре от други страни".
"Тези, които са леко скептични за присъединяването, ще им кажа да не говорят само теоретично, а да дойдат и да видят какво България прави по границата", добави още Вебер.

Снимка 374646

Източник: пресцентър МВР

Вътрешният министър Валентин Радев съпроводи председателя на ЕНП в ЕП по време на посещението му на българо-турската граница.

Радвам се, че оценката за нашите усилия е толкова висока, защото това е и оценка за спазените от страната ни обещания, заяви министър Валентин Радев.

Обстановката в момента по границата е спокойна, но според оценката на МВР винаги има потенциална опасност.

От 160 млн. евро, предоставени на страната ни за изграждане на съоръжение, 85% са договорени. Валентин Радев информира, че остава една малка част за надграждане с допълнителни камери, сензори и др.

Придружаван от министър Валентин Радев и директора на ГД "Гранична полиция" гл.комисар Светлан Кичиков, Манфред Вебер посети Черноморския граничен координационен и информационен център в Бургас.