"Нас ни поставят в най-лесната позиция. Върховният ни орган е забранил да взимаме решение. До този момент нямаме покана от БСП." Това заяви бившият премиер и настоящ лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в централата на партията, посветен на реализирането на третия мандат за съставяне на правителство, който бе даден на БСП от страна на президента Румен Радев.

По думите му социалистите сега идват на това, за което от два месеца говорят от ГЕРБ. Няма лошо да има лидерски дебати и ние призовавахме за това. Тогава Корнелия Нинова обаче казвала, че няма да подкрепи правителство на ГЕРБ, а сега - да се съберат лидерите, коментира Борисов.

Нинова събира Борисов и Петков на лидерска среща

Нинова събира Борисов и Петков на лидерска среща

От Националния съвет ще иска мандат за преговори с всички

Ние с правителството на проф. Габровски им предложихме отдалечени експерти, припомни Борисов и добави, че тогава всички партии решили да мълчат. "Продължаваме промяната" и "Демократична България" какво постигнаха - декларация с 63 души, даже самата ПП не била в пълния си състав, за да я гласува. Може да се разговаря, но нашата позиция ще е много твърда, защото имаме решение на конгреса на партията, подчерта Борисов.

Той посочи, че в тази нелека ситуация, останалите партии имат шанс да си направят правителство. "ДБ и ПП бяха в правителство с тях. Заедно с "Български възход", ако си намерят и друга подкрепа, а те могат, могат да си направят правителство и без нас. И тук опитът на ДБ да кажат, че с БСП не могат... ами те можаха досега, а сега имало червени линии. Вече ги няма тези линии", категоричен бе Бойко Борисов.

Партиите за третия мандат на БСП: Отива се на избори

Партиите за третия мандат на БСП: Отива се на избори

ДБ изключва разговори със социалистите

Той даде пример за разделителните линии между градската десница и БСП за оръжието за Украйна и реакторите за Козлодуй, че вече всичко било законно. Оръжието и подкрепата с военна техника за Украйна, това е законно, то няма да стои пред ДБ и БСП. Вече има закон и това е приключило. Реакторите за "Козлодуй" не стоят вече на вниманието на парламента, те са в закон. Северна Македония я няма като червена линия, те вече преговарят с ЕС, благодарение на вас. Преговорите с "Лукойл" - те няма за какво да спорят. За Шенген пък имат пълната ни подкрепа. Така че не мога да ги разбера защо така срамежливо искат да се забрави един такъв период, обобщи Борисов дневния ред на партиите в 48-ото Народно събрание.

"Ако ни поканят на преговори, ще отидем и това ще чуят", каза той, но изрази съмнение да го направят. ГЕРБ вече свиквали кабинетите да са безлични, защото президентът Румен Радев си управлява еднолично.

"Скандалите в държавата са от "Джемкорп" до "Биткойн", ние се превръщаме от държава на съединението, което прави силата, в държава на агитки - правим неща, с които караме избирателите да се мразят помежду си", отчете още Борисов.

Партиите чакат покани от БСП за мандата, готови са на разговори

Партиите чакат покани от БСП за мандата, готови са на разговори

"Възраждане" биха приели разговор в двустранен формат