Премиерът Бойко Борисов винаги е обсъждал възможността главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефът на ДАНС Владимир Писанчев да бъдат сменени. Той обаче не искал да прави рокадите в момент, в който това може да доведе до сътресения в сектор сигурност. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ и бивш министър на вътрешните работи Цветан Цветанов в интервю за БиТиВи.

След оставката на МВР шефа Веселин Вучков премиерът трябвало да реагира светкавично. Единственият добър управленски ход за спиране на спекулациите бил Борисов да отиде в парламента и да поиска оставките на Лазаров и Писанчев. Цветанов не смята, че някой е притискал Бойко Борисов за взимането на това решение, макар ситуацията да е създала подобно впечатление. Искането на оставките от парламентарната трибуна бил много силен ход и доказателство за смелостта на Борисов, по думите на Цветанов.

Относно номинираната за министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, Цветанов увери, че тя ще бъде подкрепена лично от Цветанов от Парламентарната група на ГЕРБ, вътрешната комисия и комисията за СРС-та, защото това е много тежък ресор. Поемането на поста вътрешен министър не е привилегия, а огромна отговорност. Само който е бил вътрешен министър, може да сподели какви неприятности е имал. Ако искаш да се бориш с организираната престъпност, ще си създадеш много неприятели, коментира Цветан Цветанов.

Самата Бъчварова трябва да положи усилия. Първо трябва да се запознае със Закона за МВР и правилника за прилагането му. Според Цветанов тя няма да има съществен проблем, тъй като е участвала активно в цялостната управленска програма. Той изтъкна, че зам.-министрите на вътрешните работи са навлезли много добре в естеството на работата и затова Румяна Бъчварова би трябвало да има добър екип. Много важна е обаче и професионалната фигура в лицето на главния секретар.

Бившият МВР шеф смята, че Светлозар Лазаров не се е справил добре. Той е категоричен, че има много професионални гафове и обществена нетърпимост, заради които Лазаров и Писанчев трябва да подадат оставките си.

Цветанов сподели, че вчера сутринта се е срещнал с премиера Борисов и са обсъждали възможните оставки на главния секретар на и на шефа на ДАНС. Номинацията на Бъчварова не била обсъждана.

Предложението в пленарна зала беше нестандартно и в типично негов стил. Премиерът взе бързо решение и това затвори темата за всякакви внушения, интерпретации и спекулации в рамките на 20 часа след оставката на Вучков, заяви Цветанов.

По думите му, ако човек познава добре Борисов, няма проблем да се разбере с него. Той бил конструктивен и готов на компромиси. Борисов винаги бил склонен на решение, стига да има достатъчно аргументи.

Цветан Цветанов сподели, че се обсъждат имена за главен секретар и шеф на ДАНС, но отказа да разкрие повече подробности. Той твърди, че Борисов винаги е давал шанс на експертизата и се е осланял на професионализма. Затова е убеден, че в този случай пак ще го направи. Цветанов посочи, че Борисов е един от малкото премиери, които познават естеството на службите и МВР. Именно познанията му дават възможност да взима правилните решения и ако има дефицити, той може да ги компенсира със своите знания.

Номинацията на Вучков за министър на вътрешните работи била изцяло на Борисов, призна Цветанов. Той обясни, че от самото начало Веселин Вучков е искал да формира екипа си, така както той смята, че ще е конструктивно. В последните 10-15 дни споменавал, че иска рокадите в МВР и ДАНС да се направят, но не и че самият той ще подаде оставка. Вучков, по думите на Цветан Цветанов, бил човек с огромен потенциал. В публичното пространство можело да остане впечатление, че МВР шефът е предал Борисов, но Цветанов е категоричен, че бившият му зам.-министър не би предал никого. Той самият винаги се бил ползвал с доверието на премиера.

На въпрос дали Борисов му има доверие, Цветанов отговори, че взаимно си имат доверие. Като доказателство за думите си той изтъкна, че от 2001 г. са заедно с Борисов и двамата най-добре се познават един друг. Вчера се чули поне 4 пъти, онзи ден - 6.

Цветанов смята, че оставката на Калин Георгиев като главен секретар е била голяма загуба, тъй като той бил един от много добрите главни секретари. Винаги съм работил с професионалисти, призна Цветан Цветанов.

Относно това дали се притеснява за произнасянето на съда на трета инстанция, Цветанов каза, че не смята, че в България може да бъде осъден един невинен човек. Аз съм сериозен оптимист и затова се чувствам много добре за разлика от тези, които смятаха, че ще ме унищожат и да ме махнат от политиката. Благодаря на тези, които вярваха в мен, заключи Цветанов.