Лидерът на ДСБ Иван Костов заяви в ефира на БНТ, че правителството на ГЕРБ е започнало да отстъпва под напора на „задкулисието" в държавата. По думите му, Бойко Борисов трябва да продължи курса към промени, за да не последва съдбата на Симеон Сакскобургготски.

По думите му правителството на ГЕРБ идеологически не приема реформите по западен образец. Според Костов, има определени центрове на задкулисно влияние, които първо са противодействали на реформистката политика на ОДС през 2000г, а сега са се активирали и срещу ГЕРБ. Според Костов, става въпрос за подобни компромати, пуснати от хората, довели Симеон Сакскобургготски на власт.

По думите му бившият монарх е стопирал реформите в България. Ако Борисов също се огъне, ще последват „10г. обществен линч" за него, категоричен е бившият премиер. Той заяви още, че Борисов вероятно е заблуден от некомпетентното си обкръжение.

Иван Костов отказа да даде повече подробности за „задкулисието", като посочи единствено, че има хора като Георги Кадиев, чиито интереси могат сериозно да бъдат накърнени от реформи и прозрачни условия на пазара за електроенергия.

Костов също така припомни, че малкото средства в частните пенсионни фондове се дължат на нежеланието на определени работодатели да внасят пари в тях. Бившият премиер изрази мнение, че те също не са заинтересовани от провеждане на истински реформи до край.

Според Иван Костов, Алексей Петров не е част от „задкулисието", за разлика от съдията, който го е пуснал „по политическата писта". Лидерът на ДСБ изрази недоумение защо президентът Георги Първанов е подминал с мълчание това решение на Темида, както и падането на обвиненията срещу Ахмед Доган.

По думите на Костов, Първанов е „някъде около главата на Октопода", но има някой над него. Иван Костов припомни, че подобни атаки срещу правителството винаги се случват малко преди важни преговори с Русия, която има интерес страната ни да е безусловно обвързана с нея.

Според Костов, вдигането на вноската за пенсия и осигурителните прагове са прокризисни мерки и са сред причините „Синята коалиция" да не подкрепя Бюджет 2011г.

Междувременно, Командира стана дядо за трети път тази нощ
Още в lifestyle.bg...

Председателят на ДСБ изрази мнение, че пари за пенсии ще се намерят в момента, когато всички започнат да се осигуряват на база реалните си доходи. Костов посочи отделни категории като полицаи, магистрати, тютюнопроизводители, които получават по-високи пенсии, а са се осигурявали на по-ниски заплати. Според него осигуряването трябва да се прави солидарно от „всички хора, да няма изключения, иначе е несправедливо".

Бившият премиер посочи, че в сегашната ситуация „държавата взема парите на хората и ги дава на Андрешко, който не се е осигурил", при което тежестта пада върху изрядните платци. По димите му това е комунизъм.

Сред реформите, които трябва да бъдат направени, Костов посочи вдигането на възрастта и стажа за пенсиониране, защото това била европейската практика, а страната ни изоставала. Запитан дали това не е една твърде непопулярна мярка, предвид протестите из целия континент, лидерът на ДСБ заяви, че в „сега е криза и всички трябва да поемат тежестта й".