Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с посланика на Китай у нас Дун Сяодзюн.

Двамата обсъдиха насърчаването на политическия и икономическия диалог между България и Китай.

По думи на посланика двустранните отношения били отлични и трябвало да се продължи партньорството в областта на инвестициите, земеделието, туризма и културата.

По време на разговора беше изтъкнато успешното домакинство на страната ни в Инициативата "16+1", по време на която стартира процедурата за присъединяването на Гърция към формата.

България е домакин през 2018 на 7-та среща на държавите от ЦИЕ и Китай

България е домакин през 2018 на 7-та среща на държавите от ЦИЕ и Китай

Признателен съм на премиера Ли Къцян, на Орбан, на всеки един от моите колеги за подкрепата им България да бъде домакин, обясни Борисов

Посещението на китайския премиер Ли Къцян в София през 2018 г. беше посочено като принос в задълбочаването на връзките между двете държави. Посланик Дун заяви, че китайският премиер е бил силно впечатлен от културното наследство на България. В тази връзка Борисов и китайският посланик се обединиха около идеята, че е необходимо засилване на сътрудничеството в областта на културно-историческия туризъм. Двамата се съгласиха, че през тази година, когато се отбелязват 70 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Китай, могат да се инициират събития с акцент върху културното наследство на страната ни.

Във фокуса на срещата бяха и инвестициите и възможностите за допълнително активизиране на бизнес контактите между двете държави. Посланик Дун благодари за подкрепата на страната ни за инициативата "Един пояс, един път".