Терористичните заплахи, борбата с организираната престъпност и международното сътрудничество по наказателноправни въпроси обсъдиха премиерът Бойко Борисов и главният прокурор на Турция Мехмет Акарджа, съобщиха от Министерския съвет.

От там не уточняват дали е станало дума за делото срещу българските граничари, което отново се повдига в Турция за това, че са изпълнили държавния си дълг по опазване на българската граница.

Другият казус по българо-турското сътрудничество в правосъдието бе ареста на Димитър Желязков - Митьо Очите в Турция.

Мехмет Акарджа е на посещение в София по покана на българския си колега Сотир Цацаров, който също присъства на срещата.

Преди три години главният прокурор на Турция бе на среща с целия държавен елит. 

Борисов и Акарджа оцениха високо изграденото сътрудничество между България и Турция в областта на сигурността, миграцията и наказателноправните въпроси.

"Турция освен наш непосредствен съсед е и важен партньор в областта на миграцията и борбата с тероризма", заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Той подчерта, че резултатите от сключеното споразумение с Турция се виждат и в момента към българо-турската граница има нулев мигрантски натиск.

"Споразумението между ЕС и Турция е важно за всички европейски държави", посочи Борисов и допълни, че мирът и диалогът са най-доброто средство на дипломацията. Българският премиер припомни и че само преди година във Варна беше проведена знаковата среща ЕС-Турция, която е дала положителна насока на развитие в отношенията между Анкара и Брюксел.

В делегацията на турския главен прокурор Акарджа бяха старшите прокурори Илкнур Алтънташ и Салих Чимен, както и посланика на Република Турция в България Хасан Улусой.

Турският главен прокурор е на посещение у нас

Турският главен прокурор е на посещение у нас

Обсъждат с Цацаров тероризъм, престъпност и наказателно сътрудничество