Позицията на ГЕРБ е променена само по въпроса с преференциите, заяви заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пред bTV.

Всеки може да си направи равносметка коя политическа сила защитава обществения интерес и коя се дистанцира от парламентаризма, коментира още той.

По отношение на сходната позиция на лидера на БСП Корнелия Нинова и председателят на НФСБ Валери Симеонов, че решенията в ГЕРБ се взимат еднолично от премиера Бойко Борисов, Цветанов отсече, че това е спекулация.

На въпрос дали заместник-председателят носи персонална отговорност за първоначалното гласуване на ГЕРБ относно преференциите, той изтъкна, че никога не се е криел зад колективната отговорност.

ГЕРБ върнали преференциите, защото се отдалечили от хората

ГЕРБ върнали преференциите, защото се отдалечили от хората

Не ги било страх от БСП

Относно думите на съпартиеца си Владислав Горанов, че това е нанесло щета върху ГЕРБ, Цветанов посочи, че при всяко управление неизбежно се отнема от рейтинга на партията.

Той обясни, че при предварителна консултация с Обединените патриоти се е стигнало до компромисно решение, че може да се подкрепят две от предложенията на ДПС - за машинното гласуване и за преференциите. Целта била да се осигури кворум в Народното събрание.

Цветанов увери, че премиерът Борисов също е бил информиран за предстоящите действия.

"Той ми каза: Решаваш на момента и в конкретната ситуация", заяви Цветанов и подчерта, че винаги, когато взима решение в определена ситуация, информира Борисов.

Той трябва да знае какво се случва в българския парламент, категоричен беше Цветанов.

ДПС не разбират реакцията на обществото за преференциите

ДПС не разбират реакцията на обществото за преференциите

Няма кой и какво да стабилизира това управление, по думите на Йордан Цонев

Той отрече категорично обвинението на Нинова, че направеният компромис от страна на ГЕРБ за преференциите всъщност е сделка с ДПС, уверявайки, че е нямало никакви предварителни договорки.

Ако имахме план за действие, нямаше да изпаднем в тази ситуация в пленарния ден, когато нямахме кворум, обясни Цветанов.

Нека не градим политиката само на омраза и противопоставяне, призова още той.

Според него отсъствието на БСП от парламента на вчерашната ратификация на Северна Македония не е било свързано с промените в Изборния кодекс.

Запитан за своето лично мнение относно преференциалния вот, Цветанов заяви, че той винаги е подкрепял идеята.

Нинова изчаква часове, за да види точно какви каши забъркват от ГЕРБ

Нинова изчаква часове, за да види точно какви каши забъркват от ГЕРБ

Етикетът на всичко това е подигравка с правото и с парламентаризма

В политиката обаче невинаги може да се направи, това което ти харесва, уточни и допълни, че както в живота, така и в политиката трябва да се правят много компромиси и било изкуство да се стигне до консенсус.

Цветанов бе категоричен, че в конкретната ситуация не смята, че е допуснал грешка с преференциите и отрече Борисов да го е "мъмрил".

Той посочи и че при евентуално вето от страна на президента Румен Радев, ГЕРБ ще се съобразят само с редакцията, свързана с преференциите.