Не сме правили агитация в УНСС. В това увери това премиерът в оставка Бойко Борисов за уволнения преподавател от университета след посещението на министър-председателя.

Той обясни ситуацията по следния начин: "В последните дни се повдига една тема, по която нямаме никаква вина. Преди няколко години, когато Влади Горанов беше финансов министър, бяхме в УНСС, където имаше един зарязан груб строеж, който трябваше да бъде корпус, в който учат студенти - с топла връзка към големия институт. Горанов категорично отказваше да го плати. Затова отидохме на място и го принудих. Тогава решихме да подпомогнем с парите на данъкоплатците едно от най-големите висши учебни заведения с общо около 12,5 млн. лв. Този корпус стана прекрасен. Изгради се. Няколко покани имах за откриване. Аз отказах. Един ден, една сутрин, когато отваряхме суперкомпютъра в Техпарка, минахме, спряхме отвън, без да има никакви студенти или преподаватели. Дойде само ректорът, за да благодари за отпуснатите средства. Отвън, без да стъпим вътре, камо ли да правим агитация, само пожелахме успех на преподавателите и студентите в едно прекрасно висше учебно заведение: разширено, модерно и оборудвано".

По повод уволнението на доц. Мартин Осиковски Борисов заяви: "Ако си имат вътрешни проблеми в института, да си ги решават. С цялото ми уважение - нито познавам доцентите, нито познавам професорите, нито искам да сме забърквани по какъвто и да е начин", настоя премиерът в оставка.

Според лидера на ГЕРБ много от другите партии са правели агитация във висши учебни заведения. "Ние не сме правили. Ние само им строяхме салони, зали, аули, оборудвахме ги. По никакъв начин не сме правили кампания там", увери премиерът в оставка.

Припомняме, че доц. Осиковски беше дисциплинарно уволнен от УНСС преди дни, като причина от ръководството на университета посочиха "уронване на престижа на учебното заведение". На 2 април, два дни преди парламентарните избори, Борисов, в качеството си на кандидат-депутат, посети вуза, за да "инспектира" строежа на новия корпус. По този повод доц. Мартин Осиковски написа в профила си във "Фейсбук", че предизборното посещение на премиера е обидно за автономията на УНСС. Той също така припомни, че заради новия корпус през 2019 г. бивши министри на Борисов са докарали университета до безпрецедентна финансова и имиджова криза.