България ще гласува за избирането на румънката Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС, съобщиха от "24 часа".

Подкрепата е била обещана лично от премиера Бойко Борисов. Българският министър-председател е потвърдил позицията на страната ни в телефонен разговор с председателя на Националната либерална партия на Румъния Людовик Орбан.

НЛП е румънската дясна партия, която се води сестринска на ГЕРБ и също членува в ЕНП.

Кьовеши увеличи шансовете си за главен прокурор на ЕС, Франция застана зад нея

Кьовеши увеличи шансовете си за главен прокурор на ЕС, Франция застана зад нея

Надявам се, че това ще доведе до решение в тази посока

Още в края на юни на среща в София Борисов и Орбан са обсъдили подкрепата за Кьовеши, срещу която се бори румънското социалистическо правителство.

Кьовеши има нашата подкрепа за поста, просто при определянето на хора за високите европейски позиции не е нужно да се говори предварително, както обикновено правят от опозицията", коментира Борисов.

Припомняме, Лаура Кьовеши увеличи шансовете си за поста, след като преди дни стана ясно, че Франция също ще застане зад нея, тъй като френският кандидат се оттегли.

Все още обаче не е ясно дали Кьовеши ще успее да заеме позицията, тъй като тя няма подкрепата на румънското правителство и на други страни. Кандидатите за поста обаче се разглеждат като индивидуални, а не като национални представители на държави, което означава, че не се изисква подкрепата на Букурещ.

България гласувала против Кьовеши за европейски прокурор

България гласувала против Кьовеши за европейски прокурор

Жан-Франсоа Бонер е получил 50 точки